Чт. 28 Березня 2024

Зниження ставки ПДВ призведе до суттєвих ускладнень в діяльності сільгосппідприємств

Практична реалізація положень Закону України № 1115 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» призведене до суттєвих ускладнень в діяльності сільгосппідприємств в перший місяць їх практичного застосування.

Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, вже з 1 березня сільгосппідприємства при здійсненні операцій з постачання передбачених у Законі видів сільгосппродукції повинні будуть застосовувати нову ставку ПДВ – 14 %. Такий розмір ставки є новим і досі в Україні не застосовувався.

Відповідно до положень пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу (далі – ПК) на дату поставки платник ПДВ зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений термін. Проте ані діюча форма податкової накладної, затверджена наказом Мінфіну № 1307 від 31 грудня 2015 року (зі змінами та доповненнями), ані наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» № 734 від 2 грудня 2020 року, положення якого набувають чинності з 1 березня 2021 року, не передбачають можливості відображення операцій за ставкою 14 %.

Таким чином, сільгосппідприємства та інші постачальники сільгосппродукції не матимуть технічної можливості зареєструвати податкову накладну за зниженою ставкою у 14 %, спрогнозував експерт. При цьому, застеріг він, за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної відповідно до статті 120-1 ПК нараховуються штрафні санкції.

Контрагенти, в свою чергу, не зможуть – відповідно до положень пункту 198.6 статті 198 ПК – включити відповідні суми ПДВ до складу податкового кредиту.

Отже, внаслідок не відпрацьованості законодавчих норм та відсутності необхідних підзаконних актів, направлених на врахування положень Закону України № 1115, слід очікувати суттєвих ускладнень в роботі учасників аграрного ринку як мінімум у перший місяць його застосування, підсумував Леонід Тулуш.


Залишити коментар