Сб. 20 Квітня 2024

«Нічийні землі»: чому фермери вже навесні можуть залишитися без полів

Земельна реформа, яка повинна впорядкувати та визначити законних власників та користувачів ділянок, викликала хвилю обурення серед фермерів. 

Про це пише propozitsiya.com.

Мова йде про невитребувані паї, якими господарники користувалися упродовж багатьох років. Тепер, згідно з законодавством, їх потрібно належно оформити для подальшого користування, а це потягнуло за собою цілу низку непорозумінь та паперової тяганини.

Процедура узаконення тривала, порозуміння в сільраді мало, а поля тим часом простоюють, бідкаються волинські фермери. Як діяти та куди йти за поміччю, аби не довелось згортати бізнес і йти з торбами по світу?

Валентин Кузьмінчук — фермер із Литовежа Іваничівського району. Удвох із сином обробляє півтори сотні гектарів. От-от може позбутися третини своїх угідь. Йдеться про так звані невитребувані паї (це коли власники не заявляють про свої права на ці наділи). Такі нічийні землі орендар повинен узаконити і сплачувати за них податки. Валентин платити готовий, але, каже, грошей з нього не беруть.

«Я приходжу і хочу заплатити податки за ці паї. Але мене звідусіль виставляють. Кажуть, я не плачу податки, а я їх фізично не можу платити, ніхто не сприяє цьому», — ділиться фермер Валентин.

«Якщо ми подаємо списки на податок, то ти приходиш і кажеш: «От я обробляю в тої людини, дайте мені, будь ласка, я заплачу». Ми почали зараз заставляти всіх наших фермерів оформляти право власності», — пояснює начальник земельного відділу Литовезької сільської ради Богдан Кірпічов.

Це означає, що Валентинові треба покинути сіяти і жати, а почати шукати невідомих власників невитребуваних паїв. І замість них оформити всі належні документи.
«Після того, як дозвіл нададуть, треба звернутися в землевпорядну організацію, яка займається цим, розробити технічну документацію, тоді занести її в орган місцевого самоврядування, її затвердити, а тоді підписується договір з органом місцевого самоврядування», — розповідає Ірина Островська-Коц, головна спеціалістка сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ГУ Держгеокадастру у Волинській області.
Щоб оформити земельний пай, як того вимагає закон, знадобиться від кількох місяців до кількох років і вартує від 5 до 15 тисяч гривень. Власники паїв згодні залишити землю напризволяще, замість проходити ці кола пекла. За приблизними підрахунками, на Волині майже 40% с/г земель є невитребуваними. І віддати їх сільські ради мають право тим, хто виготовить документацію. У Литовезькій ОТГ прецеденти уже були. Місцеві депутати кажуть, до пуття й не зрозуміли, за що проголосували.

«Ця земля обробляється місцевим фермером, а вийшло так, що нам навіть не сказали, що вона обробляється», — каже депутатка Литовезької сільської ради Тетяна Кукоба.

Таких фермерів, як Валентин, у Литовезькій ОТГ з півтора десятка. І якщо вже завтра вони не візьмуться за узаконення полишених паїв, то сіяти навесні їм буде ніде.


Залишити коментар