Пт. 19 Квітня 2024

Названо переваги сортів та гібридів ранньої капусти

Гібриди ранньої капусти дають високий вихід товарної продукції, рівномірно дозрівають, мають щільні головки, стійкі до хвороб і шкідників. Насіння сортової капусти – дешевше, ніж гібридної, а тривалість вегетаційного періоду більше залежить від району вирощування, ніж від ознак гібриду.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

«Перші збори врожаю одержують через 40–55 днів після висаджування розсади, тобто у I–II декадах квітня, вага головок може сягати 0,7–1,0 кг. У цей період завжди попит переважає над пропозицією. З кожним тижнем вага головок збільшується, а ціна поступово зменшується, оскільки згодом відбувається масове надходження продукції на ринок та збільшення конкуренції. За мінімуму конкуренції, високої ціни і споживчого попиту на ранню продукцію рівень рентабельності може сягати 150–180% і більше», – пишуть вчені Львівського національного аграрного університету Ігор Дидів, Ольга Дидів та Андрій Дидів.

На їхню думку, підбір сорту чи гібрида часто визначає успіх справи.

«Слід врахувати, що вартість насіння сортів набагато нижча, ніж гібридів, – аргументують науковці. – Ранньостиглі сорти утворюють головки різної величини, середньої щільності, їх вегетаційний період починається від 100–115 днів. Достигання головок у сортів зазвичай нерівномірне. Натомість гібриди ранньої капусти найбільш скоростиглі (від сходів до технічної стиглості минає 90–105 діб), період дозрівання від висаджування розсади до технічної стиглості коливається в межах 40–60 днів. Хоча треба врахувати, що тривалість вегетаційного періоду більшою мірою визначається районом вирощування, ніж ознаками гібрида. Гібриди дають високий вихід товарної продукції, рівномірно дозрівають, мають щільні головки, стійкі до хвороб і шкідників».


Залишити коментар