Пт. 29 Березня 2024

Чому в Україні дорожчають продукти і як зупинити зростання цін

Тенденція до зростання цін на продукти харчування в Україні (хліб, м’ясо, молочну продукцію) перейшла у нинішній рік з минулого – і продовжуватиметься й надалі. Так, у 2020 році хліб подорожчав на 7%-10% і його ціна до весни ще зросте на близько 4-7%. У грошовому еквіваленті буханець традиційного житнього хліба додасть в ціні  від 50 до 80 копійок. Вартість хліба зростає через збільшення ціни на пшеницю, але це – світовий тренд.

Щодо свинини, то її вартість також дещо зросла – зі 100-120 гривень за кілограм до 130 гривень. Разом з тим, вітчизняні свинарі переживають кризу, яка розпочалась ще минулого року – закупівельні ціни на свинину у живій вазі на внутрішньому ринку впали. Це пов’язано з тим, що на ринку з’явилось багато імпортної свинини. Однак, більшого росту цін на свинину навряд чи відбудеться, оскільки, потрібно звертати увагу і на платоспроможність українців.

Також в Україні через брак сировини дорожчають молочні продукти. Минулого року Україна вперше стала нетто-імпортером молочної продукції (коли імпорт молочки переважив за експорт). Причиною нестачі сировини стало стрімке скорочення поголів’я худоби у промисловому секторі, який забезпечує понад 80% надходжень молока на переробку. Так, минулого року Україна щомісяця втрачала 1,5-2 тис. голів.

Запобігти зростанню ціни можна. Всеукраїнська Аграрна Рада ще кілька місяців тому виступила з ініціативою зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 14% на соціально значущі продукти – молоко та молочні продуктами, зокрема вершкове масло, сир всіх видів та кисломолочний сир; м’ясо великої рогатої худоби та свиней; ковбаси та субпродукти з відповідного м’яса; буряковий цукор. Такий крок сприятиме зниженню ціни на ці продукти та підвищення купівельної спроможності українців.


Залишити коментар