Чт. 28 Березня 2024

Верховна Рада України змінила Водний кодекс

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів. Пише SEEDS.org.ua за інформацією УНН

Законопроект на пленарному засіданні ВР у вівторок, 16 лютого, підтримали 324 народних депутати.

Завданнями документу є:

  • законодавче врегулювання питання обов’язковості укладення господарського договору первинними водокористувачами з підприємствами водної галузі, необхідність законодавчого закріплення організації надання платних послуг, пов’язаних з подачею води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм.
  • збереження і відновлення державного майна на стратегічних об’єктах України за рахунок надання платних послуг.

Документ фактично уточнює значення первинних водокористувачів та запроваджує необхідність надання їм послуг за договорами.

Ініціатор законопроекту вказує, що наразі більшість технологічних водосховищ наповнені водою всього на 30% від необхідного рівня. Безперебійне забезпечення водою населення можливе лише до листопада 2021 року, а надалі рівень води досягне рівня робочого спрацювання і водозабірні споруди будуть неспроможні здійснювати забір води, що призведе до катастрофи.

Кошти з держбюджету на оплату електроенергії і інших підготовчих робіт для виконання наповнення водосховищ у 2020 році управлінню каналів Держводагентства не виділені. Отже, платні послуги на основі договорів мають вирішити ситуацію, дозволивши підприємствам водної галузі віднайти кошти на підтримання в робочому стані гідротехнічних споруд, насосних станцій та іншого енергоємного обладнання.

Щороку з таких каналів на потреби комунального господарства забирається понад 160 млн куб. м води. Очікується, що зміни до Водного кодексу дозволять забезпечити надходження до бюджету водогосподарських організацій до 140 млн грн в рік.


Залишити коментар