Чт. 28 Березня 2024

Чи є світло в кінці «молочного» тунелю для України

За результатами аналітичних досліджень Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), презентованих під час Загальних Зборів Асоціації виробників молока, попит на молочні продукти в світі зростає, і Україна може стати одним з глобальних гравців.

На слайді презентації Анни Клименко, керівника консультаційних програм IFC в агробізнесі в Україні, показані прогнози стосовно того, де очікується дефіцит споживання молочних продуктів: яким він є зараз і яким буде через 5 років.

472.jpg

Анна Клименко зазначила, що загальний висновок для нас, як для молочної галузі України, дуже позитивний – ринок зростає. Враховуючи цей фактор, українські виробники та переробники мають мобілізувати ресурси та скооперуватися, поки вікно можливостей ще відчинене.

«Які це будуть ринки – залежить від нас. Їх доволі багато. Навіть якщо обрати Китай, Саудівську Аравію, Єгипет, Кенію, то в порівнянні з іншими, більш відомими конкурентами (Німеччина, США, Нова Зеландія), логістично ми є на порядок ближче до цих ринків. У нас вже є перевага в тому, що ми можемо бути вигіднішими з точки зору логістичних витрат», – повідомляє Анна Клименко.

Яким чином мобілізувати ресурси та скооперуватися виробникам та переробникам молока – треба вирішувати, адже ефективного ланцюжка постачань в Україні, який би міг конкурувати на глобальному ринку, поки що, нажаль, не існує.

473.jpg

«Згідно з оцінками міжнародних експертів, для переробника, який би хотів вигідно експортувати свою продукцію, економічно-доцільним є мати один сучасний завод з потужністю переробки щонайменше 500,000 т молока на рік. І такого заводу в Україні поки що не існує. А для виробництва цих 500,000 т молока необхідно, якщо брати за базис американську модель великих ферм, 5 сучасних молочних ферм по 10,000 корів кожна з продуктивністю 10 т молока на корову в рік. Що в свою чергу вимагає біля 60 тис. га землі для вирощування та заготівлі грубих кормів. З точки зору глобальних ринків, це – невеликі обсяги, але цього ланцюжка постачань поки що не існує в Україні. Тому від початку Проекту розвитку молочної галузі в Україні IFC шукає партнерів для створення такого ланцюжка», – повідомляє Анна Клименко.


Залишити коментар