Вт. 16 Квітня 2024

Вперше нардепу оголошено підозру за кнопкодавство щодо поправок до закону про ринок землі

За дорученням Генерального прокурора прокурорами повідомлено про підозру народному депутатові України за фактами неособистого голосування (ст. 364-2 КК України). Це перший у практиці випадок притягнення до відповідальності за так зване «кнопкодавство». Повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, 21 лютого 2020 р. народний депутат України застосував персональну електронну картку іншого народного депутата та шляхом натискання кнопки «ЗА» здійснив замість нього голосування з метою прийняття трьох поправок до законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

«Народний депутат України належним чином викликався до Офісу Генерального прокурора на 11 лютого 2021 р. для вручення повідомлення про підозру, однак, не з’явився та про причини неявки не повідомив. У зв’язку з цим, у порядку, передбаченому КПК України, письмове повідомлення про підозру для ознайомлення та вручення направлено до Апарату Верховної Ради України, за місцем проживання, на електронну поштову скриньку та на інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку», — повідомили у відомстві.

Наразі вживаються заходи для завершення слідства та скерування обвинувального акту до суду.

У разі доведення вини, народному депутатові загрожує покарання у виді штрафу від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Залишити коментар