Пт. 29 Березня 2024

Білі полуниці та суниці не мають білка, що спричиняє алергію

Білі суниці та полуниці не мають білка Fra a1 більше відомого як алерген Fragaria A1. Цей же білок заставляє червоніти при достиганні звичайні суниці та полуниці.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

«Щоб зрозуміти, чому білі полуниці й суниці є білими, треба з’ясувати, звідки береться пігментація в червоних, – йдеться у публікації. – Після запилення квітки формуються зелені ягідки, які ростуть, збільшуються в розмірі, але до певного часу лишаються зеленими. Коли ягоди набувають характерного для сорту розміру й щільності, вони спочатку біліють. Продовжуючи дозрівання, плоди червоноплідних сортів використовують білки для зміни кольору з білого на червоний. Один з основних білків, що забезпечує дозрівання полуниць і суниць, називається Fra a1».

Ягоди, що містять цей білок, червоніють до звичного вигляду, коли досягають повної стиглості, що сигналізує про готовність до вживання. У більшості білих ягід цього білка або бракує, або він зовсім відсутній.

«Навіть коли вони повністю дозрівають, то залишаються білими, а не червоними. Їхня генетика не дозволяє їм почервоніти. Білок Fra a1 більше відомий як алерген Fragaria A1. Вважається, що цей білок є головним чинником харчової алергії на суниці. Людям, що страждають такою формою алергії, можна споживати білі ягоди без негативних побічних ефектів або алергічних реакцій (рекомендується спочатку отримати консультацію лікаря)», – радять у статті.


Залишити коментар