Чт. 25 Квітня 2024

Українське сухе картопляне пюре не може конкурувати з російським через високу собівартість картоплі

Дочірнє підприємство «Левона С», розташоване в селищі Седнів Чернігівської області має обладнання для виробництва сухого картопляного пюре, але майже не випускає цієї продукції через високу собівартість картоплі, яку вирощує.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».

Наприклад, у 2019 році собівартість картоплі в господарстві становила в середньому 3,5–4 грн/кг.

«Але останнім часом ми майже не виробляємо сухе картопляне пюре, бо через високу собівартість картоплі воно не може конкурувати з тим же російським», – сказав Василь Левицький, директор ДП «Левона С».

Дві третини врожаю підприємство продає та залишає на насіння, решту – переробляє на модифікований крохмаль, який значно дорожчий нативного.

«Щоб виготовити 1 кг крохмалю, потрібно 7 кг картоплі, тобто тільки сировина коштує понад 30 грн/кг до того ж виробничі витрати, тож собівартість продукту становить понад 40 грн/кг, – розповів Василь Левицький. – При цьому ринкова вартість нативного крохмалю — 21 грн/кг, модифікованого — 50 грн/кг. Тому, щоб зменшити собівартість крохмалю, ми в основному переробляємо некондиційну картоплю — частково свою, а частково докупляємо в населення та організацій по 12 копійок за кожний відсоток крохмалю (1,5–2 грн/кг). У Європі, якщо в картоплі менше ніж 17% крохмалю, її не візьмуть на крохмальний завод. А у нас добре, якщо є 8–10%, працюємо з некондицією».


Залишити коментар