Чт. 28 Березня 2024

Світові ціни на їжу б’ють рекорди: чого чекати в Україні

Світові ціни на продовольство рекордно зросли. Про це свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Що це означає для України, повідомляє УНН.

Зростання цін на їжу не обійде Україну, переконані в “Українському клубі аграрного бізнесу”. Прогноз фахівців зумовлений підвищенням світових цін на зерно, а також більшість товарних активів в світі.

“Наприклад, нафта за останній тиждень зросла на 12%. Із одного боку, впливає очікування виходу світової економіки із кризи, із іншого — значні фінансові вливання, які роблять розвинуті економіки світу для прискорення цього процесу. Схожу ситуацію ми мали в 2011- 2014 роках, на фоні виходу світової економіки із кризи 2008-2009 року”, — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин, додаючи, що сьогодні події розгортаються набагато скоріше.

“Волатильність світових ринків значно зросла. На основі поточної ситуації (якщо не буде новин щодо значних проблем із врожаєм в основних країнах виробниках, чи чергового зростання попиту з боку Китаю), подальше суттєве зростання навряд чи можливе”, — розповідає Литвин.

Поряд з цим, фахівець вбачає ймовірну стабілізацію цін в очікуванні нового врожаю.

“На основі ф’ючерсних котирувань, до старту збору нового врожаю, який розпочнеться в вересні 2021 року, ціна на кукурудзу в США знизиться до рівня 190 дол/т.

А вересневі котирування кукурудзи в чорноморських портах на 47 доларів за тонну нижчі за нинішні”, — каже Литвин.

Якщо ціни на кукурудзу стабілізуються — зростання вартості продукції тваринництва буде, але незначним: на 5-10% у І кварталі 2021 року, прогнозує Литвин.

“За рахунок зернової складової без врахування зростання інших складових собівартості”, — уточнює вона.


Залишити коментар