Пт. 29 Березня 2024

Ринок землі активізує кредитування аграріїв

Запуск ринку землі в Україні пожвавить фінансування агропромислових підприємств в Україні з боку кредитно-фінансових установ, але зростання кредитної активності буде поступовим.

Про це заявив заступник начальника управління системних ризиків департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Микола Остролуцький, передає AgroTimes.

«Земельна реформа має надати додатковий імпульс для активнішого кредитування агропідприємств. Зростання кредитування буде поступовим, адже одразу незрозумілою буде ринкова ціна ділянок, практика стягнення землі як застави у випадку невиконання зобов’язань тощо», – розповів Остролуцький.

За його словами, відкриття ринку землі, формування ринкових цін на оренду і купівлю землі, підвищення надійності державних реєстрів та забезпечення доступу до них фінансових установ дозволять використовувати землю сільськогосподарського призначення як заставу.

«Через це доступ аграріїв до кредитів буде суттєво спрощено, що позитивно вплине на розвиток малих агропідприємств і стимулюватиме зростання економіки», – додав експерт.

Він зазначив, також слід звернути увагу на важливості державної підтримки початку кредитування ринку землі.

«У дрібних позичальників зазвичай відсутня інша застава для отримання кредиту. Також ускладненою є належна оцінка кредитоспроможності боржників, що працювали «в тіні» і не мають ані фінансової звітності, ані бізнес-плану, ані підтвердженої банками кредитної історії. Для кредитування таких позичальників значну роль має часткове гарантування кредитів», – підсумував Остролуцький.


Залишити коментар