Ср. 24 Квітня 2024

Гранти для малого бізнесу: як отримати кошти на розвиток

Ведення мікро та малого бізнесу потребує грошових вкладень так само як і більші підприємства. Однак не у всіх підприємців є кошти на модернізацію бізнесу або ж його підтримку в умовах коронакризи.

Зокрема, українські бізнесмени втратили понад 250 млрд грн за час пандемії коронавірусу у 2020 році. Багато підприємців були змушені закрити свій бізнес. Однак навіть у таких складних умовах є вихід — грантові програми для малого бізнесу.

Якими бувають гранти для бізнесу

Загалом гранти для бізнесу бувають двох типів: для відкриття бізнесу та для підтримки чи модернізації вже існуючого бізнесу.

Крім того, гранти можуть бути націлені на якійсь певний вид бізнесу. Так, наприклад, можна отримати фінансування для розвитку агро-бізнесу.

Також існують гендерно обумовлені гранти, деякі організації дають кошти спеціально для розвитку бізнесу, яким керують жінки.

Водночас деякі програми допомагають не коштами, а направляють до підприємців бізнес-консультантів, які допоможуть покращити бізнес.

Де знайти гранові програми

Найлегше грантові програми знайти на сайтах різних організацій, які підтримують бізнес по всьому світу або в Україні. Отже інформацію про гранти можна знайти на сайтах:

Також підбірку грантів роблять «Укрсиббанк» та Портал для підприємців.

Як отримати грант для розвитку малого бізнесу у 2021

Розробка бізнес-плану

Першим та необхідним кроком для отримання гранту — створення бізнес-плану. У ньому варто деталізувати фінансові, управлінські, виробничі і маркетингові питання на період від п’яти до 10 років. Також варто перевірити чи враховує план усі необхідні першочергові витрати та вкладення.

Вибір грантової програми

Варто серйозно підійти до вибору організації, від якої хочете отримати підтримку. Важливо, щоб тематика грантової програми співпадала з вашим бізнесом, а останній відповідав критеріям самої програми. Так, наприклад, у деяких організацій є вимоги до максимальної кількості людей у штаті та максимальної виручки компанії за рік.

Тож варто ретельно вивчити інформацію на сайті організації та умови програми. Загалом, можна подавати заявки на декілька програм одночасно.

Сформувати пакет документів для грантових заявок

Також варто сформувати пакет документів для заявок. Зазвичай основні документи для усіх грантодавців однакова. Тому варто підготувати: заяву, бізнес-план, рекомендаційні листи, унікальну пропозицію, проєкт бюджету та фінзвітність.

Крім того, можливо, корисним буде отримати профконсультацію з фінансових питань щодо бізнес-плану.

Помилки, які не дадуть отримати грант

Ваш грантовий проєкт повинен вирішувати не тільки актуальні питання вашої компанії. Також він повинен бути актуальним для регіону, в якому ви працюєте, а також для країни в цілому. Однак існує багато нюансів, які можуть завадити вам отримати кошти.

Тому, варто звернути увагу не тільки на фінзвітність та бізнес-план, а й, наприклад, на гендерну та вікову рівність команди.

Подавати заявку на багатопрофільний проєкт

Ймовірність отримання гранту зростає, якщо знайти грантову програму, що займається питанням, яке потрібно вирішити саме вашому бізнесу.

Звичайно, бізнес-проєкт може торкатися деяких питань, однак варто виділити основне і на його основі шукати фінансування.

Необгрунтований фінансовий план

Грантодавці прискіпливо вивчають фінансові показники проєктів, які хочуть отримати фінансування. Тому до фінансових питань варто віднестися з усією відповідальністю. Теж саме стосується й бізнес-плану. Усі розрахунки мають бути обґрунтованими та обдуманими.

Невраховані ризики

Питанню ризиків у Європі приділяється багато уваги. Тому необхідно не тільки їх прописати, а й вказати, як ви збираєтеся їх мінімізувати.

Незавершений проєкт

Якщо ви отримали гран, але не завершите проєкт так, як планували і показали в заявці, вас можуть змусити повернути гроші. Ба більше, доведеться звітувати за кожну витрачену копійку необхідно звітувати, кожен свій крок аналізувати, кожен запланований етап реалізовувати.


Залишити коментар