Чт. 25 Квітня 2024

В Україні немає причин для підняття цін на м’ясо

подорожчання

Причин підняття цін на м’ясо в поточній ринковій ситуації немає, таку позиція заявила Асоціації «М’ясної галузі».

Склалася ринкова ситуація, коли імпорт м’яса набагато дешевший. Збільшення різниці в цінах на м’ясо в Україні щодо імпорту – призведе до значного збільшення імпорту м’яса, далі надлишок пропозиції – обвалить ціни на м’ясо в Україні, що зробить вирощування свиней і птиці в Україні збитковим.

Такий сценарій міг реалізуватися ще в середині 2020 року, якби ріст цін на м’ясо не зупинився.

Позиція об’єднань, які розгойдують питання росту цін на свиней є однобокою і шкідливою для галузей свинарства і птахівництва. «Захисники» обґрунтовують свою позицію начебто збільшенням собівартості свиней ще в 2020 році і цим вводять в оману громадськість.

Насправді збільшення собівартості свиней до 50% в 2020 році через подорожчання зернових у листопаді 2020 року – не було і бути не могло. Так відбувається щороку в Україні так само як і в багатьох інших країнах.

З огляду на це, Асоціація «М’ясної галузі» вважає маніпуляції з питанням підвищення цін на м’ясо, таким, що шкодить інтересам, як підприємств, які вирощують свиней і птицю, так і населення, купівельна спроможність якого знаходиться на найнижчому рівні за минулі 5 років.

В Україні ініціюють продовження термінів на імпорт спирту до 1 січня 2034 року

За результатом засідання робочої групи з розробки пропозицій щодо поетапної приватизації спиртової галузі направлено звернення до Прем’єр-міністра України, Дениса Шмигаля з пропозицією розглянути питання щодо продовження строків на імпорт спирту до 1 січня 2034 року.

Про це на сторінці у Facebook повідомив ініціатор звернення, народний депутат Андрій Богданець, пише agronews.ua.

Він зазначив, що на даний час його можуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства до 1 січня 2024 року.

– Проте, цій галузі необхідний більш тривалий час для налагодження та модернізації виробництва з метою встановлення конкурентного ринку спирту. В іншому випадку буде негативний вплив на вітчизняного товаровиробника, який не може конкурувати з іноземною продукцією по собівартості, — написав Андрій Богданець


Залишити коментар