Чт. 28 Березня 2024

В Україні через посередників фермери втрачають 15-25 млрд гривень щорічно

15-25 млрд. грн. щорічних втрат через посередництво між фермерами-виробниками та покупцями. Таку думку висловив Михайло Апостол, радник міністра МВС, доктор історичних наук, повідомляє agronews.ua.

Практично щоденно до пана Михайла звертаються фермери переважно із південних і східних областей України по допомогу – як уникнути масового «кидка» за продану продукцію? Адже в середньому 2-3 млн. грн. зникло у кожного із тих, хто звернувся.

Причин декілька:

✅ продаж продукції за готівку без жодних підтверджуючих документів різним шахраям-посередникам для трейдерів (не хочу вдаватися в деталі);

✅ різке підвищення ціни на продукцію;

✅ заяви в правоохоронні органи писати не бажають, адже прийдеться також нести відповідальність за несплату податкових платежів, можливо, і кримінальну – говорить Михайло Апостол.

Вихід із даної ситуації єдиний – добровільне об’єднання в кооперативи та перетворення на власне зернотрейдерів. Для цього необхідно навчитися продавати на експорт, вміти працювати з контрактами, CAD, L/C, брокерськими та експедиторськими компаніями; розібратися, що таке «експортна акредитація», «експортний продаж на базисах FCA, CPT, FOB,CIF, CFR», плюси від валютної виручки, як працює система повернення ПДВ.

«Тільки це дасть змогу фермеру мінімум 10 % отримувати додатково до продажної ціни. Тоді як зараз цей відсоток забирає посередник, і ці кошти залишаються на нерезидентських компаніях і не доходять в Україну» – впевнений Михайло Апостол.

В Україні 85 % фермерів торгують за допомогою посередників через незнання вищезазначених процедур і втрачають 15-25 млрд гривень щорічно.

«Навчити фермерів працювати за правилами та стандартами повинно Міністерство АПК. Натомість, на круглих столах у Міністерстві бачимо посередників, а не фермерів. Як наслідок, втрачений прямий контакт між продавцем-виробником і покупцем» – резюмував він.


Залишити коментар