Сб. 20 Квітня 2024

Санкції Зеленського проти каналів Медведчука: чому ввели і реакція Козака

Ukrainian politician Viktor Medvedchuk (R) arrives to take part in peace talks in Minsk January 31, 2015. A new round of peace talks were about to start on the Ukraine crisis on Saturday, even as fighting between Kiev government forces and pro-Russian separatists raged in the east, claiming civilian and military lives. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)

Президент Володимир Зеленський ввечері 2 лютого 2021 року ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака і телеканалів Віктора Медведчука – «112 Україна», NewsOne, ZIK.

Деталі про санкції

Санкції будуть діяти протягом п’яти років. Санкції щодо Козака серед іншого передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України. Санкції пов’язаних компаній фактично означають, що телеканали “112”, “ZIK” і “NewsOne” повинні припинити виходити ефір. Користувачі в Facebook повідомляють, що телеканали перестали працювати.

Секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що під час засідання за таке рішення проголосували 17 з 19 членів РНБО (один утримався, ще один перебував у відрядженні). За даними джерел УП, утримався від голосування Дмитро Разумков.

За даними джерел ZN.UA в СБУ і Офісі президента, підставою для введення санкцій проти Тараса Козака та пов’язаних з ним юридичних осіб стало розслідування, яке провели спецслужби України. Тоді було встановлено, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій, сприяють фінансуванню тероризму. Тобто фігурант санкцій потрапив під дію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

За даними УП, рішення РНБО не було спонтанним. Воно готувалося давно і трималося в повному секреті. Опитані УП члени РНБО стверджують, що закон дозволяє вводити санкції проти громадян України. Їх можна буде оскаржити, але це буде досить проблематичною процедурою.

Тарас Козак назвав це рішення очевидним фактом цензури щодо каналів. Рішення РНБО він назвав незаконним і закликав владу припинити тиск на ЗМІ.

«Я розцінюю такі дії РНБО як політичну розправу з боку президента Зеленського. Президент просто в люті через обвал рейтингу своєї політичної сили, «Слуга народу» займає вже 4-е місце в списку, тоді як «Опозиційна платформа – За життя», яку я представляю, вже тривалий час лідирує у рейтингу симпатій українців», – заявив Козак.

У заяві телеканалів “112”, “ZIK” і “NewsOne” повідомляється, що вони розцінюють рішення про санкції як «політичну розправу над неугодними ЗМІ».

“Ми вважаємо, що влада, у якої немає ні найменшого приводу говорити про успіхи, залишає в ефірі тільки зручні канали, які будуть брехати народу України про “небачені раніше успіхи”, – йдеться в зверненні.

У відповідь на ідею провести телеміст між Україною і РФ в 2019 році, Зеленський повідомляв про можливість введення санкцій відносно телеканалів, які пов’язують з Віктором Медведчуком. Тоді ж СБУ пропонувала ввести санкції «для недопущення реалізації країною-агресором антиукраїнської інформаційної кампанії». Потім Зеленський анонсував «гучну історію, яка дуже погано закінчиться».


Залишити коментар