Пт. 19 Квітня 2024

Чому катастрофічно скоротилися запаси вугілля і кому це вигідно

Дефіцит вугілля в Україні виник через зниження вимог до рівня запасів на складах ТЕС. Це ставить питання їх переводу на дорогий газ, або вводити віялові відключення.

Чому виник дефіцит вугілля, незважаючи на регулярні бравади Міненерго про рекордні його запаси на складах? В середині грудня міністерство знизило рівень вимог до обсягів запасів вугілля на складах ТЕС. В умовах зимових морозів йшло його прискорене спалювання, а поповнення запасів не відбувалося, пише Монополіст.

ugol.jpg

З початку опалювального сезону ці вимоги поступово росли. Але в середині грудня різко були знижені. Ще 10 грудня вимога до мінімальних запасів становила 1,58 млн тонн, а вже 11 грудня була знижена до 0,85 млн тонн.

А в цей час простоювали три енергоблоки Запорізької АЕС, замість яких електроенергію виробляли ТЕС, спалюючи вугілля.

Якби рівень запасів вугілля на складах значно відрізнявся від вимог міністерства, то генеруючі компанії не виконували б ліцензійні умови. Їм потрібно було б везти вугілля, запасати газ і мазут, відкривати імпорт електроенергії, щоб заощадити вугілля для січневих холодів.

Дефіцит вугілля привів до дефіциту електроенергії і зростання ринкової ціни на неї. Це вигідно як ДТЕК, так і групі «Приват» Коломойського-Боголюбова, яка заздалегідь накупила дешевої електроенергії у державних «Енергоатому» і «Центренерго».

Залишити коментар