Сб. 20 Квітня 2024

Затяжна осінь може нашкодити українським садам

Дерева з осіннім ростом, що затягнувся, сильніше ушкоджуються морозобоїнами, ніж ті, які вчасно увійшли в зимовий період – скинули лист, повідомив Володимир Воєводін, фахівець компанії Syngenta.

Він зауважив, що висока морозостійкість дерев досягається протягом усього сезону й особливо в другій половині вегетації. Накопичення здоровим листом цукрів та їх відтік у кореневу систему забезпечує кращу перезимівлю дерев, менше ушкодження камбію та генеративних органів.

Щоб дерева вчасно увійшли в зимовий період (скинули лист), потрібно завчасно вимкнути полив і припинити внесення азотних добрив у ґрунт.

Дерева осінніх сортів пошкоджуються менше, ніж зимових і особливо пізньозимових. На зимостійкість генеративних органів впливає захист садів від шкідників та хвороб, а найбільше пошкодження борошнистою росою під час закладання та диференціації плодових бруньок.

Пошкоджений лист менше продукує фотосинтез та накопичення сухих речовин, що призводить до збільшення вільної води в клітинах та зниження морозостійкості рослин.


Залишити коментар