Пт. 26 Квітня 2024

Екологи застерігають: спалюєте листя – перешкоджаєте боротьбі з коронавірусом

Листя – це природний фільтр, що очищає повітря, в якому присутня велика кількість шкідливих речовин. Однак, спалюючи листя, ми всю накопичену в них небезпечну суміш відправляємо назад в атмосферу. Про це SEEDS повідомили в пресслужбі Національної екологічної ради України.

У щільних вологих купах листя горіння проходить без достатнього доступу кисню. А це означає, що при спалюванні утворюється не вуглекислий газ СО2, а СО – чадний газ. Молекули цього газу легко проникають всередину людини навіть через шкіру. Симптоми отруєння – нудота, запаморочення, головний біль. Крім того, чадний газ накопичується в організмі.

“Горіння опалого листя можна порівняти з потужними промисловими викидами. Адже при цьому виділяється бензопірен, який може викликати у людини рак. З димом в повітря надходять смертельно отруйні для людини діоксини”, – говорить глава Національної екологічної ради України Олександр Чистяков.

“Небезпечний і сам чад, особливо для дітей і людей старшого покоління, а так само з захворюваннями дихальної системи. Він пригнічує імунну систему, яка нам всім сьогодні надзвичайна потрібна при боротьбі з коронавірусом”, – каже експерт.

Спалювання призводить до забруднення атмосфери, води і ґрунту. Так само багаття небезпечні ще й тим, що вони можуть перерости в неконтрольоване горіння.

У 2020 році відбулося понад 27 тисяч загорянь в різних куточках країни. У більшості випадків вони характеризуються Державною службою з надзвичайних ситуацій, як умисні підпали. При цьому пожежі знищили більше 45 тисяч гектар екосистеми.

Резонансний випадок на початку листопада стався в Миколаївській області, де пожежею знищено велику кількість зелених насаджень.

«Пожежа у заповіднику «Єланецький степ» Миколаївської області завдала збитків 1,6 мільйона гривень. Вогнем знищено більш ніж 6,8 тисяч дерев на площі 570 гектарів. Розслідувати причину пожежі та встановлювати винних осіб надалі буде обласна прокуратура», – сказав голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

Штрафи за спалювання трави цього року було підвищено до більш ніж 3 тисяч гривень. Але це ніщо, якщо порівняти з величезними збитками, які приносять пожежі довкіллю. Яскравим негативним прикладом можуть служити липневі пожежі в Луганській області, при яких вигоріло понад 3,5 тисячі гектар лісу. При цьому збиток склав 450 млн. грн.


Залишити коментар