Ср. 17 Квітня 2024

Наскільки корисна гречана крупа для раціону спортсмена

Гречка – одна з найпопулярніших круп для прихильників ЗСЖ завдяки відмінному природному складу. Гречана каша – один з базових елементів раціону для більшості спортсменів. Ця крупа дає користь для тренування людей при прийомі їжі перед стартом вправ і після їх завершення. Розглянемо в цьому матеріалі, яку користь дає гречана каша спортсменам, розповімо про можливу шкоду її вживання і поговоримо про правильне прийомі страв з цієї крупи.

Вживання до і після тренування

Вуглеводи, що містяться в гречці, дають організму енергію для тренувань. Тому з’їдена гречана каша перед початком занять посприяє підготовці організму до навантажень, захистить м’язи від перевантаження і швидкої втоми, а також підвищить показники працездатності спортсмена. При вживанні в їжу гречки до початку занять креатин буде засвоюватися краще, завдяки чому жир не буде відкладатися. Для прийому краще використовувати стандартну порцію – 150 г. Можна поєднувати кашу з м’ясом або рибою. Ідеальна пропорція для страви – 60% каші до 40% білкового продукту. Пам’ятайте, що приймати їжу потрібно за 1-2 години до старту вправ – в іншому випадку ви ризикуєте випробувати під час тренування дискомфорт в шлунку і сонливість.

Після занять гречку теж можна їсти для нормалізації обмінних процесів. Головне – не допускати переїдання. Порції повинні бути стандартними. Відразу після тренування є гречку не рекомендується – після закінчення занять випийте протеїновий коктейль, і через пару годин можна поєднати гречану кашу з білками і вжити в їжу. Пам’ятайте, що розглянута крупа на довгий час залишає організм ситим, а також характеризується низьким вмістом жирів і можливістю прискорення обміну речовин.

Багато футболістів вживають цю крупу щодня, аби підтримувати себе в формі. А особливо українські футболісти з команди “Шахтар” та “Динамо”, у яких попереду матчі в Лізі чемпіонів. Нагадаємо, що букмекерська контора Favorite дає хороші прогнози на Лігу чемпіонів, на порталі “Рейтинг Букмекерів” можна прочитати огляд на БК “Favorite Sport”.

Чим шкідлива гречка

Серйозної шкоди організму ця крупа не приносить. Шкода гречка може принести лише при конкретних умовах. Попереджаємо, що спортсменам необхідно отримувати лікарську консультацію по вживанню страв з гречки.

Обмеження вживання гречаної каші можливо по ряду причин:

  • Ниркова недостатність.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Зниження тиску – знаходиться в гречці магній розслаблює судини.
  • Підвищення згортання крові.
  • Також не рекомендується вживання гречки при варикозному розширенні вен.

Монодієти шкідливі для організму, тому фахівці стверджують, що більше 4-5 днів поспіль краще не вживати в їжу гречку. Протипоказано приймати гречану кашу з молоком у вечірній час, оскільки це підвищує ризик травного розлади. Кращий час для прийому гречки – ранок. Пам’ятайте, що раціональне вживання дасть організму користь і стабілізує його роботу.

Як правильно вживати гречану крупу спортсмену

Гречку можна змішувати з жирним м’ясом, маслом або різними підливами, оскільки таке вживання потрібного ефекту для спортсмена не дасть. Їжте в першій половині дня – на вечерю їсти гречану кашу не рекомендується через вміст вуглеводів. Поєднувати страви з цієї крупи можна з овочами, яйцями, нежирним м’ясом (наприклад, куркою або бараниною), фруктами, горіхами або жирної морською рибою.

При приготуванні пам’ятайте про те, що термічна обробка крупи руйнує структуру поживних речовин. Тому краще помістіть крупу в каструлю, кілька разів промийте проточною водою, залийте гречку і залиште на кілька годин – до 5. Залишається зварити кашу – на це піде не більше 4 хвилин. Тепер можна змішати з корисними продуктами і насолодитися готовим блюдом!


Залишити коментар