Пт. 29 Березня 2024

Експерти поперердили аграріїв про зміну кліматичних зон в Україні

Вітчизняне агровиробництво стало дуже залежним від кліматичних змін. З одного боку — спека й дедалі триваліші посушливі періоди. З іншого — навесні та восени доволі суттєва різниця між денними та нічними температурами, що згубно впливає на вегетацію більш теплолюбних культур. Про це повідомляє ukrinform.ua.

«За прогнозами кліматологів, природні зони в Україні змістяться на 150-200 км із півдня на північ уже в найближчі 10 років. Відчуємо зовсім інші природні умови та інший клімат. З’явиться велика кількість природних явищ, до яких ми фактично не готові. Зміни клімату не пожаліють нікого», — наголосила Людмила Циганок, президент Професійної асоціації екологів України.

За словами Марії Колесник, заступниці генерального директора інформаційної компанії «ПроАгро Груп», повністю подолати проблему збитковості цьогорічного господарювання багатьом, не вдасться.

«Пов’язані із глобальними змінами клімату проблеми, звісно ж, стосуються не лише України. Цього року посуха завдала клопоту майже по всій Європі. Зараз триває затяжний посушливий період у Бразилії й Аргентині. Тож виникає питання, що буде із врожаєм сої й бобових наступного сезону. Бо там якраз триває посівна кампанія. Також посуха панує у США», — зауважила вона.


Залишити коментар