Чт. 28 Березня 2024

Що стоїть на заваді розвитку сільського зеленого туризму в Україні

Сільський зелений туризм – незвідана поки золота копальня для заробітку українських селян. І на заваді її розвитку стоять не тільки пресловуті фінансові проблеми. Про це SEEDS розповіла Світлана Гапоник, голова ГО “ХОЦД”, дорадник з розвитку сільських територій і сільського зеленого туризму Харківщини.

“Сільський зелений туризм, агротуризм – це якраз той туризм, який допомагає розвитку сільських територій”, – каже Світлана Гапоник.

Однак зелений туризм, це не тільки проживання певний час в межах однієї садиби. Останнім часом стали популярними тематичні агроподорожі.

“Дуже багато є таких людей, які об’єднуються задля збору трав. Знаходять місця де є цілющі джерела, пасіки, апібудиночки. Є чимало напрямків, у яких є певна родзинка”, – розповіла дорадниця.

За наявності такої “родзинки”, каже пані Світлана, з’являються чимало переваг. До таких садиб люди їдуть охочіше – їх знають. Десь катають на конях, десь є смачний борщ, або інші страви…

Заробіток на зеленому туризмі, за словами дорадниці, може приносити навіть до 10 тисяч на місяць, що для мешканців села зараз досить непогані гроші. Однак до такого бізнесу потрібно сумлінно ставитися, а з самого початку можливо доведеться навіть вкласти певний капітал.

Фінанси – головна проблема для тих, хто хоче розпочати власну справу у зеленому туризмі, переконана дорадниця. Але навіть без державної допомоги багато українців у селах вже займаються цією справою.

“Навіть коли немає грошей, у нас люди починають зелений туризм. Наприклад, у нас в Печенігах (селище на Харківщині) в літній період за рахунок туристів населення збільшується майже втричі.

Люди приїжджають, вони здають свої одну-дві кімнати. Але ж це не той зелений туризм, про який можна казати. У нас це йде спонтанно”, – додає Світлана Гапоник.

За її словами спонтанність – це не завжди добре. Туристи в селах повинні мати не тільки безпеку, а й певний комфорт і свіжі та якісні місцеві страви. Про це потрібно знати, і цьому потрібно навчати селян, які мають бажання займатися зеленим туризмом.

Людмила КАЛИТА,
SEEDS.org.ua
   


Залишити коментар