Чт. 25 Квітня 2024

Європа посилила вимоги до харчової безпеки фруктів та овочів

Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) внесла до регламенту (UE) 2020/685 обмеження на концентрацію перхлоратів у певних видах продуктів.

Про це повідомляє АПК-Інформ: овочі і фрукти.

«Дані сполуки ускладнюють засвоєння йоду і впливають на щитовидну залозу. Згідно з регламентом 2020/685, максимальний вміст перхлоратів у фруктах та овочах не повинен перевищувати 0,5 мг/кг. Виняток – капуста Кейл, огірки і баштанні культури, для яких встановлено ліміт 0,10 мг/кг», – йдеться у повідомленні.

Як пояснили в Організації споживачів (OCU), перхлорат потрапляє в продукти харчування двома способами: природним способом – з атмосфери через опади в ґрунтові води, а також через відходи та нітратні добрива, які вносяться в ґрунт людиною.

Зазначається, що EFSA з 2013 року неодноразово перевіряли фрукти і овочі на наявність токсину. У 2014 році агентство дійшло висновку, що наявність перхлорату в раціоні протягом довгого часу провокує дефіцит йоду в організмі. З цієї причини європейська влада ухвалила рішення про скорочення присутності перхлорату в продуктах харчування і посилення контролю за внесенням добрив і дезінфекцією агропродовольчих товарів. Також в OCU рекомендували перед вживанням ретельно мити овочі та фрукти.

«У домогосподарствах часто використовуються такі продукти як гідрокарбонати, оцет або хлор для миття продуктів. Тут важливо дотримуватися правильного дозування і не перестаратися, оскільки надлишок хлору негативно впливає на здоров’я», – додали представники OCU.

Як повідомлялося раніше, Європейська Комісія оприлюднила рішення щодо відкликання країнами-членами ЄС протягом одного місяця всіх дозволів на засоби захисту рослин, що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.


Залишити коментар