500 підприємств щороку припиняють займатися свинарством
В Україні щороку 500 підприємств припиняють займатися свинарством. Через високі закупівельні ціни на живих свиней, що часом вищі роздрібної ціни на курятину, попит на продукти переробки зі свинини впав. За дев’ять років поширення африканської чуми свиней в Україні не запроваджено компенсацій свинокомплексам за свиней у разі спалаху цієї хвороби. Ці та інші фактори вбивають промислове свинарство в Україні.
На це звертає увагу Асоціація «М’ясної галузі», повідомляє ІА «Інфоіндустрія» з посиланням на Урядовий кур’єр.
Із запровадженням в Україні карантину частина свинарів необґрунтовано підняли ціни на живих свиней із 45 до 52 грн/кг, мотивуючи це зростанням цін на зернові у березні 2020 року, через що переробні підприємства вимушено підвищили ціни на свою продукцію для торговельних мереж і менше стали купувати свиней як сировину. Проте, враховуючи, що у вирощуванні свиней ціни на зернові планують на рік наперед, а самі свині ростуть шість місяців, підвищення собівартості продукції свинокомплексів не є неминучим. Так, за даними Асоціації «Свинарі України», собівартість живих свиней перебуває на рівні 37-41 грн/кг. В цей же час роздрібна ціна на курку становила 40 грн/кг, тобто менше, ніж вхідна ціна на живих свиней для м’ясопереробних підприємств. Тому попит на свинину та продукцію з неї катастрофічно впав. «Очевидно, що така собівартість руйнівна для свинарства і дестабілізаційна для м’ясопереробної галузі й ринку загалом», — наголосив керівник Асоціації «М’ясної галузі». Він додав, що поголів’я 5,7 мільйона свиней станом на 01.01.2020 року найменше за всі роки незалежності України.
Зменшення поголів’я свиней і споживання свинини українцями відбувається на тлі зростання цін на живих свиней в Україні. Вона найвища у світі в забійній вазі (70% від живої ваги). Згідно з даними Євростату, ціни на напівтуші свиней станом на 22.04.2020 року становили 0,69 євро/кг у США, 0,93 євро/кг у Бразилії, 0,95 євро/кг у Канаді, 1,83 євро/кг в ЄС.
Асоціація «М’ясної галузі» всебічно зацікавлена у розвитку тваринництва в Україні та наголошує, що із ринковими цінами на зернові та собівартістю свиней 25–30 грн/кг (0,8-0,9 євро) виробники свинини можуть впевнено конкурувати за споживача, оперуючи рентабельністю понад 100% на рік.
Асоціація «М’ясної галузі» вважає, що зростання відпускних цін для населення замість зниження собівартості — шлях у нікуди. «Така стратегія програшна для ринку, адже наш споживач не має відповідної купівельної спроможності, він і так витрачає на продукти харчування понад 2/3 доходу», — зазначив Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».
Виходом із ситуації може бути консолідація між виробниками та переробниками свинини. Тому Асоціація «М’ясної галузі» запропонувала Асоціації «Свинарі України» та незалежним свинокомплексам підписати Меморандум про партнерство та ціноутворення. Документ спрямований на те, щоби не допустити цінові коливання при збуті живих свиней на переробні підприємства більші за 2 грн/кг на тиждень.
Залишити коментар