Ср. 17 Квітня 2024

Бджоли рятують урожай в садах після нічних заморозків

Відсоток врожайності підвищується завдяки перехресному запиленню.

700 га плодових і кісточкових садів сільськогосподарського ТОВ “Енограй” у Білозерському районі Херсонської області не стали винятком і теж постраждали від нічних квітневих заморозків. Але ефект бджоли допоміг господарству зберегти практично на 100 відсотків той потенціал врожаю, що залишився.

Вулики з бджолами привезли в “Енограй” ще 3 тижні тому. І хоча від морозу загинуло від 30 до 60% квіток, в залежності від культури, практично всі квітки, що встояли, зав’язалися.

– До допомоги бджіл ми вдаємося вже не один рік. Запилення в квітучих садах не тільки підвищує врожайність, але й покращує розмір, форму, словом, якість плодів, – розповідає директор сільськогосподарського ТОВ “Енограй” Максим Литвиненко.

Відсоток врожайності підвищується завдяки перехресному запиленню, яке здійснюють бджоли, переносячи пилок з однієї квітучої рослини на іншу.

– Якщо пилок потрапляє з тичинки на товкач квітки однієї і тієї ж рослини, то відбувається самозапилення, а якщо на квітку потрапляє пилок іншої рослини, відбувається перехресне запилення. В результаті перехресного запилення утворюється більше зав’язі, крупніші плоди та насіння, а рослини з цього насіння виростають сильні, життєздатні, – каже Олександр Якущенко, бджоляр, член групи виробників “Херсонські бджолярі”.

За його досвідом, перехресне запилення плодово-ягідних культур підвищує врожайність на 20-50%.

Зараз в садах “Енограя” працюють 100 бджолосімей, вони запилюють яблуні, персики та черешні. Щоб створити бджолі комфортні умови праці, бджолярі готуються з осені, виконують цілий комплекс робіт. Не дивно, що на оголошення господарства про запилення відгукнулися 3 херсонських бджоляра, 2 з них – члени групи “Херсонські бджолярі”, яку супроводжує громадська організація “Земля Таврії” в рамках реалізації Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP.

Поки одні фермери в спробі збільшити врожайність вдаються до фунгіцидів і інсектицидів, згубних для бджіл і навколишнього природного середовища, інші вже активно залучають перетинчастокрилих трудівниць і отримують відмінний результат.


Залишити коментар