Пт. 29 Березня 2024

Садова троянда стала шипшиною: ознаки проблеми, робота над помилками

Троянда стала шипшиною, доводиться чути від новачків-квітникарів. «Троянда перетворилася, переродилася, переросла» в шипшину. Так аматори називають процес, коли культурне щеплення садової троянди слабшає або гине і підщепа (спеціальна шипшина) – починає активно рости. Щоб зберегти свій розарій здоровим, зрозуміти в чому помилка і як правильно доглядати за кущами – розберемося, що таке якісний саджанець культурної троянди. 

Практично всі садові сортові троянди: чайно-гібридні, флорибунди, ґрунтопокривні, кущові (шраби), патіо та ін. – це щеплені рослини. Троянди розмножують за допомогою щеплення на шипшину. Зрозуміло, для цього вибирають особливі сорти шипшини, які значно покращують морозостійкість, силу росту, стійкість до хвороб саджанців. Отже, підщепа, в нашому випадку – це шипшина, коренева система і коренева шийка (місце переходу коренів в пагони) використовують для приживлення прищепи. Прищепа – це частина культурної троянди, яку використовують для щеплення, розмноження сорту або гібрида. Таким чином ми отримуємо сильні троянди, які відмінно ростуть в Україні. Як же тоді виходить, що іноді замість красуні-троянди раптом починає рости шипшина?

Одна з причин – погано зроблене щеплення і неправильний вибір підщепи. Досвідчені садівники знають, що економити на саджанцях і купувати їх у невідомих продавців – справа невдячна. У саджанців поганої якості шипшина починає пробуджувати підземні бруньки, виростає поросль шипшини. Чи треба говорити, що так звана «дика поросль» – забирає поживні речовини, воду у пагонів культурної троянди. Сортова частина троянди поступово слабшає і гине. Купуйте для вашого саду та розарію саджанці троянд тільки у професійних виробників. Як вибрати надійні саджанці і якими характеристиками вони мають відповідати – читайте в публікації: Основні критерії якості саджанців троянд

Чому замість троянди з’являється шипшина

Основні причини проблем з ростом шипшини з підщепи пов’язані з неправильною посадкою або проблемами вирощування. Троянда просто гине від відсутності догляду. А подальший ріст пагонів шипшини, це вже наслідок, а не причина.

  • Занадто глибока або поверхнева посадка може створити цілий ряд проблем. Наприклад, при умовах занадто глибокої посадки, коли місце щеплення надто заглиблене, кущ стає слабким, схильним до захворювань і може загинути. А з підщепи, що залишилася почне рости шипшина.
  • Неправильний догляд, при якому не застосовуються фунгіциди та інсектициди. Хвороби й шкідники послаблюють троянди, це погіршує зимівлю і, як наслідок, може призвести до загибелі куща. А навесні пагони культурної троянди вже не прокидаються, а замість них з’являються пагони шипшини з-під місця щеплення.
  • Невідповідні ґрунти, недостатньо дреновані, з застоєм води – саджанці просто вимокають, культурні пагони уражаються гнилями. Надлишкова кислотність або лужність ґрунту – теж може привести до загибелі рослини.
  • Недостатня освітленість місця посадки, недолік елементів харчування.

Якщо виключити спочатку неякісні саджанці, до загибелі розарію і росту шипшини призводять помилки агротехніки. Якщо садівники забувають, що на своїх ділянках вони вирощують не дикі, а культурні форми рослин, які без турботи та грамотного догляду гинуть – то чекати розкішного цвітіння розарію не варто.

Ознаки проблеми і як відрізнити пагони та листя троянди від шипшини

У більшості випадків, ваші троянди досить довго «тримаються», і здають позиції поступово. Вони подають вам сигнали, що «щось йде не так». Важливо: вище місця щеплення – ростуть культурні пагони, а ось нижче – може і шипшина з’явиться.


  • Перш за все, коли ви доглядаєте за трояндами, оглядайте кущі, особливо в нижній частині. Так ви зможете помітити поросль шипшини, як тільки вона з’явиться.
  • Відрізнити троянду від шипшини допоможе колір гілок. Пагони культурних сортів, мають червонуватий відтінок молодих гілочок. Якщо ви побачили світло-зелені паростки, які ростуть нижче місця щеплення або біля куща прямо з землі – швидше за все це поросль шипшини.
  • У білих і світлих сортів молоді пагони, як і у шипшини – світло-зелені. Як їх відрізнити? У сортових троянд складний лист складається з 5 листочків, а у шипшини – з 7.
  • Листя культурних рослин, зазвичай – щільне, глянцеве або напівматове, гладке. Лист шипшини – на дотик шорсткий, не такий великий як у троянд, видовжено-витягнутий, з подовженим загостреним кінчиком.
  • У чайно-гібридних троянд, флорибунди, кущових садових форм – пагони, зазвичай, міцні, облистяні. Якщо у такого куща з’явився довгий як батіг пагін на якому мало листів, то швидше за все це шипшина.
  • Плетисті троянди теж можуть давати швидкорослі прямі пагони, але від шипшини вони будуть відрізнятися більшими листками, більш щільною темно-зеленою або трохи червонуватою корою.
  • Зазвичай, шипи у шипшини більш дрібні та часті, ніж у культурних сортів. Але є гібридні сорти кущових троянд, які теж мають дрібні густі колючки.

А тепер, поговоримо як повернути троянду, якщо вона почала «перетворюватися» на шипшину. Якщо ви виявили пагін шипшини – то обріжте його якомога ближче до точки росту. Якщо він росте з землі, то злегка розкопайте ґрунт навколо і постарайтеся обрізати нижче. Регулярно вносьте підживлення відповідно до сезону, забезпечте профілактику і лікування, захищайте від шкідників. Переконайтеся, що саджанець правильно посаджений, при необхідності – зробіть пересадку.

Особливість: є так звані кореневласні троянди. «Перетворитися» в шипшину вони не можуть, за визначенням. І їх тим більше потрібно купувати тільки в розплідниках і спеціалізованих центрах. Інакше ви ризикуєте посадити шипшину. Саджанці кореневласних сортів вирощують без підщепи (шипшини), на них немає місця щеплення. І відрізнити сортовий саджанець від імітації аматор не може. Більшість таких сортів – відносяться до плетистих, ґрунтопокривних і великих кущових (шрабів). Подібні сорти – нечисленні. І якщо вам намагаються продати на базарі цілий каталог сортів, які «точно не перероджуються» – не поспішайте вірити. 

Як правильно посадити троянду і не перетворити її в шипшину

Тепер ви розумієте, що здоров’я і гарне цвітіння – «стоїть на двох китах»: 

  1. хороші саджанці;
  2. правильна агротехніка.

Як доглядати за трояндами в саду – читайте рекомендації наших фахівців. А на деякі особливості правильної посадки щеплених троянд – ми зупинимося докладніше.

Найбільше запитань викликає глибина посадки саджанців щеплених троянд. Заглиблювати місце щеплення чи ні? Заглиблення місця щеплення залежить від структури ґрунту. На легких піщаних ґрунтах, які швидко промерзають взимку і схильні до перегріву влітку – саджанець можна посадити глибше, місце щеплення заглиблюють на 5-7 см. А ось на суглинках, які схильні до застою води, повільно прогріваються навесні, щеплення залишають на рівні ґрунту або заглиблюють зовсім небагато на 2-3 см.

Важливо: після посадки саджанців добре підгортайте молоді троянди. Осіннє підгортання захистить молоді рослини від зимових холодів. А при весняній посадці, якщо дощів недостатньо, а погода надто тепла – підгортання захистить саджанець від втрати вологи, поки він буде вкорінюватися. Весняне підгортання знімають через 3-4 тижні після посадки.

Дотримуйтесь правил догляду, купуйте тільки якісні саджанці. І замість боротьби з шипшиною – милуйтеся прекрасним розарієм, вдихайте його розкішний аромат.


Залишити коментар