Нд. 22 Грудня 2024

Вирощувати нутрії вдвічі вигідніше, ніж утримувати свиней

Вирощування нутрій — прибутковий бізнес. Плодючість цієї невеликої тварини дозволяє забезпечувати м’ясом не тільки власне господарство, а й продавати надлишки. До того ж вирощувати нутрії вдвічі вигідніше, ніж утримувати свиней.

Пише SEEDS.org.ua .

Незважаючи на високу популярність м’яса нутрії в Європі і Латинській Америці, в Україні сьогодні, на жаль, розведення нутрій як бізнес і в домашніх умовах не є популярним.

Розведенням нутрії займається і приватне підприємство “КарТар”, що в селі Матвіїха, повідомляють в Департаменті підтримки фермерства, кооперації та розвитку сільських територій Мінагрополітики.

“Вирощування нутрій — прибутковий бізнес. Головне — мати бажання. Цей бізнес, при правильному веденні, окупиться приблизно через шість місяців. У процесі потомство буде постійно збільшуватися, а це означає, що треба буде активно реалізовувати свіже м`ясо і хутро”, — розповідає директор нутрієвої ферми Роман Ковальчук.

Він переконаний, що займатися вирощуванням нутрії в два рази вигідніше, ніж утримувати свиней.

“Вартість однієї дорослої нутрії в середньому 450 гривень. Наприклад, 10 самок — це в середньому 4500 гривень. А це — вартість однієї свині вагою 100 кілограмів. 10 нутрій за цей період з’їдять близько 300 кілограмів зерна, порося — близько тонну.

Крім того, тварини не так гинуть від хвороб, як кролі. Якщо брати економічну складову, то за півтора року від однієї самки можна отримати 2 тисячі 500 гривень чистого прибутку”, — каже Роман Ковальчук.

Ці невеликі тварини не викликають великих турбот, оскільки хворіють вони вкрай рідко. Якщо порівнювати розведення нутрій і кроликів, можна одразу ж відчути різницю: останні дуже часто хворіють, у результаті — більшість поголів’я гине, що означає втрату не тільки грошей, але й часу.

Іншою вигідною особливістю нутрій є їх швидке зростання. Ці гризуни за вельми невеликий час досягають необхідних для забою розмірів.

У Європі та країнах Південної Америки м’ясо нутрії зараховують до делікатесних сортів, природно, що за вартістю воно перевершує звичні для нас сорти — свинину і яловичину.


Залишити коментар