Якість цибулі цього року незадовільна
Дуже мало господарств в Україні мають в цьому сезоні цибулю з великим вмістом сухих речовин. Це пов’язано з погодними умовами і надмірною вологістю.
Про це повідомив фахівець зі зберігання, технолог ТОВ «Терра Юкрейн» Павло Булгаков, передає аgroportal.ua.
«Проблематика цього року полягає в тому, що в південному регіоні України господарства, які займаються вирощуванням цибулі, потрапили два рази під град, частина сходів навіть була вибита. На Херсонщині, зокрема в Каховському районі, цибуля була вимочена під час проливних дощів. Було таке, що за 2-3 дні випадало до 40 мм опадів. В результаті маємо цибулю поганої якості ще на стадії збирання. Тільки провівши правильний лікувальний період перед закладкою можна домогтися тривалого зберігання», — зазначає Павло Булгаков.
За його словами, жовта ріпчаста цибуля ще не так страждає від вологості, важче в цій ситуації виробникам білого лука.
«Кожен випадок залежить від того, яке обладнання є, як близько знаходиться цибуля, в якому вона стані, і якою кількістю цибулі виробник може пожертвувати заради всього іншого об’єму. Гарне зберігання — це коли виробник поміщається в ГОСТівські норми по природних втрат: на 9 місяців зберігання — близько 10%», — відзначає Павло Булгаков.
За його словами, на вентиляції, навіть без холоду, можна отримувати ще менший спад — в межах 5-7%.
Залишити коментар