В Україні велика перспектива для вирощування часнику
Українські виробники часнику мають перевагу перед найбільшими світовими експортерами через можливості сортів та місцеві природні умови.
Здатність українських озимих сортів часнику у місцевому кліматі дуже активно і стабільно стрілкуватись і давати «повітрянку» забезпечує вітчизняним виробникам цього продукту велику фору перед їхніми колегами, як з Європи, так і з Азії. Таку думку висловив у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» агровиробник Сергій Паращенко.
“Повітрянка (насіння часнику) є природнім оздоровленням – сорт починає працювати з чистого листа, вільний від основних хвороб, – пояснив він. – Як правило, китайські, іспанські, індійські та італійські виробники (основні світові лідери) вирощують переважно ярі та озимі сорти, які або не мають стрілки взагалі, або викидають її дуже слабо і не завжди, бо в них немає таких зим, як у нас. Це унеможливлює стабільно вирощувати часник з повітрянки. Тільки з зубка. Але ж такий садивний матеріал постійно вироджується і катастрофічно втрачає врожайність і свою генетичну силу”, – пояснив експерт.
Паращенко навів досвід французьких виробників, які створюють часникові кооперативи із спеціалізованими насіннєвими господарствами, що постійно оздоровлюють посадковий матеріал через технологію інвітро та розмножують у ізольованих теплицях зі спеціалізованим грунтом.
«Поки такий матеріал буде готовий для фермера – проходить довгих 5 років. Та і вартість одного зубчика сягає космічних 1 євро за штуку, – сказав аграрій. – Для українського озимого часнику всього цього не треба – сама природа подарувала нам ідеальні умови».
Залишити коментар