Українські равлики найбільше купують у трьох країнах
В першому кварталі 2024 р. Україна експортувала 217 тонн равликів — у 2,1 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Головними покупцями українських молюсків були Іспанія (84%), Грузія (6,8%) та Греція (5,1%).
«Коли ми заснували равликовий бізнес у 2018 році, то мали 242 ферми. Наразі популяцію довелося зменшити, адже попит впав в рази. Звісно, що однією з причин стала і війна. Змінилася і різниця в споживанні», — розповіла Юля Хоміцька, засновниця ферми «VerbaraVLyk2020» з Рівненщини.
На фермі вирощують два види середземноморських равликів — Helix Aspersa MULLER, Helix Aspersa MAXIMA. Про це пише business.rayon.
«Ми експортуємо равликів у Францію, Італію, Іспанію, Португалію, Литву. Але вони мають бути певного розміру, виду та форми. Важливо, що для експорту равлик повинен бути певних розмірів: MULLER — 8-12 грамів розмір мушлі від 1,5-2,5 сантиметрів, MAXIMA — 12-30 грамів розмір мушлі від 2,5 сантиметрів», — розповіла Юлія Хоміцька.
З квітня на фермі стартує сезон виселення равлика на поле. У червні відбувається активний ріст молюска, а з серпня по жовтень — збирають врожай. Відправка равликів на експорт розпочинається у серпні і триває до березня. Переробляють равликів упродовж року, залежно від кількості споживання і реалізації.
Ферма не лише вирощує равликів, а й має власну переробку. Виготовляє невеликий асортимент продукції — мариновані равлики з трьома соусами, ексарго та ікру равлика.
Експорт має свої труднощі й залежить від країни, адже у всіх різні вимоги. Відрізняється вид пакування, тара, терміни зберігання, обмін продукції, цінова політика, доставка. А ще багато інших особливостей.
«В Європі живий равлик коштує від трьох до 17 євро за кілограм, а в Україні — від двох до трьох з половиною євро за кілограм. Ікра равлика коштує в Україні по 500-600 гривень за баночку 100 г. У Європі ціни значно вищі», — пояснила підприємиця.
За кордон живого равлика відправляють в стані анабіозу.
За словами фермерки, в Україні культура споживання равликів нерозвинена. Тому на фермі відкривають туристичні локації, проводять екскурсії, аби ознайомити людей з культурою споживання та розповідають про корисні властивості.
Залишити коментар