Пн. 23 Грудня 2024

Чи відчують українські споживачі зменшення виробництва мандаринів в ЄС?

Очікується, що у сезоні 2019/2020 виробництво мандаринів в ЄС знизиться на 17,7% та складе 2,6 млн тонн. Такий прогноз опублікувало Міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму грудневому звіті, повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Пише SEEDS.org.ua.

Варто зазначити, що середній показник виробництва мандаринів в регіоні за останні 9 років складає 3,1 млн тонн. Таким чином, валовий збір цих фруктів в сезоні 2019/2020 – на 15% нижче за середньорічний показник, що суттєво позначиться імпорті цих фруктів.

Основною причиною суттєвого зменшення урожаю мандарині в ЄС є несприятливі погодні умови в Іспанії та Італії, які є основними виробниками цих фруктів у регіоні.

Згідно останнім дослідженням іспанського Міністерства сільського господарства, риболовства та продовольства (МАРА), виробництво мандаринів в Іспанії в поточному сезоні складе 2 млн. тонн, однак, очікується, що якість фруктів буде високою.

Основними виробничими регіонами в країні є Валенсія, Андалусія та Каталонія. Наразі Іспанія продовжує досліджувати нові ранні та пізні сорти мандаринів, для того, щоб збільшити період доступності цих фруктів.

Виробництво мандаринів в Італії в сезоні 2019/2020 знизиться на 32% та складе 390 тис. тонн. Італійські виробники зазначають, що на урожай суттєво вплинули низькі температури та проливні в травні 2019 року, а також аномально високі температури в червні.

Основними виробничими регіонами залишаються Калабрія (53% від загального виробництва), Сицилія (20% від загального виробництва) та Апулія (15% від загального виробництва).

“Ще однією причиною зменшення валового збору мандаринів в ЄС є зменшення площ під цими фруктами. За останні 9 років площі мандаринових садів скоротилися на 8%. Так, у сезоні 2011/2012 площі під мандаринами в ЄС становили близько 170 тис. га, в той час як в сезоні 2019/2020 – всього 155,9 тис. га”, – зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва з посиланням на USDA.

Варто зазначити, що ЄС залишається нетто-імпортером мандаринів. В сезоні 2018/2019 імпорт мандаринів до ЄС склав 482,7 тис. тонн, загальною вартістю 535 млн доларів. Основними постачальниками мандаринів до ЄС є Марокко, Південна Африка, Ізраїль, Перу та Туреччина.

Цікаво, що імпорт цих фруктів з США в сезоні 2018/2019 скоротився на 22%, через посилення конкуренції зі сторони Південної Африки та Ізраїлю. Експерти зазначають, що у зв’язку зі скороченням виробництва мандаринів в ЕС, імпорт цих фруктів в поточному сезоні зросте.

За результати сезону 2018/2019 експорт мандаринів з ЄС збільшився на 13,5% та склав 246,4 тис. тонн, загальною вартістю 221 млн доларів. Такі показники є максимальними за останні 3 сезони.

Основними імпортерами європейських мандаринів є Україна, Швейцарія, Білорусь, Норвегія та Канада.

Нові альтернативні ринки в країнах третього світу, такі як Канада, Сербія, Близький Схід, Бразилія продовжують зростати. Однак, у порівнянні з показниками сезону 2012/2013 загальний експорт мандаринів з ЄС знизився на 106 млн. доларів, через заборону поставок цих фруктів на ринок Російської Федерації.

“Що стосується, прогнозу на сезон 2019/2020, очікується, що експорт мандаринів з ЄС залишиться незмінним, навіть за умови суттєвого зниження виробництва. Найбільший європейський експортер мандаринів – Іспанія, продовжує закріплюватися на зростаючих ринках і тому не планує зменшувати свої поставки в сезоні 2019/2020”, – зазначає виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко з посиланням на USDA.

Отримати фахову консультацію від експертів УПОА щодо аналізу ринків плодоовочевої продукції та з інших питань, можна звернувшись за:


Залишити коментар