Чому дорожчає молочка: оприлюднено три головні чинники
Молокопродукти не знижуються в ціні. За вісім місяців поточного року їх вартість у найбільших торгових мережах зросла приблизно на 6,5%. Як вважають експерти Асоціації виробників молока, на здорожчання молочки впливають передусім три фактори.
Так, ріст цін зумовлений:
- стрибком світових цін на зернові та бобові культури – складові компонентів раціонів для корів – та зростанням собівартості молока-сировини,
- внутрішнім дефіцитом сирого молока,
- сезонним зростанням попиту та ціни молока-сировини з другої половини літа.
Найбільше подорожчали:
- сичужні сири (від 13 до 20%),
- питне молоко (на 5,9%),
- кисломолочний сир (на 4%).
Ріст цін кінцевої продукції прогнозується і надалі, найбільше – на сичужні сири, кисломолочний сир, сметану. Одним із додаткових факторів виступить очікуване підвищення тарифів на енергоносії.
Залишити коментар