Експерт пояснив, чому найсмачніші кавуни дозрівають у серпні
Фермери, що вирощують баштанні на Херсонщині, запевняють: найякісніші кавуни можна придбати з половини серпня. У ранніх ягодах багато води, вони вирощені на великій кількості літа. Тому у селі Виноградному кавунами починають насолоджуватися тільки наприкінці літа.
Про це пише “Голос України”.
— У ранніх кавунів тільки ціна хороша. Аби вони швидше росли та набирали вагу, їх заливають водою та закидають хімічними добривами. Тож виходять ягоди водянисті й поживних речовин у них менше, ніж у тих, які достигають у серпні-вересні, — із знанням справи стверджує голова фермерського господарства «Турбаї» з Виноградового Олександр Цілинко.
Нинішній кавун дався Олександру Івановичу та його працівникам геть непросто — щойно його навесні висадили, як ринули такі дощі, що більше половини паростків на баштані просто змило. Довелося кавуни пересівати. Про всяк випадок розрихлювали землю у міжрядді на тридцять сантиметрів углиб, аби надлишок води з культурних рослин стікав без шкоди для них. І вгадали: праця виявилася аж ніяк не зайвою, бо дощі тривали й тривали. Тож тим, хто свої баштани не захистив у такий спосіб, довелося їх і втретє пересівати!
Олександр Цілинко вирощує кавуни італійської селекції сорту «Продюсер». Поки вони ваги ще не набрали — є такі, що й у долоню вміщаються, а є й по півкілограма-кілограм. Коли ж дозріють, будуть вагою у шість-сім кіло. І більше не треба, переконаний голова ФГ «Турбаї». Колись у нас прагнули вирощувати на баштанах гігантів вагою по десять-двадцять кілограмів, тож і вітчизняні сорти такі виводили — суперпродуктивні.
Та нині ринок диктує свої правила — здоровецькі кавунища стали не потрібні. Їх важче транспортувати, та й продаються вони гірше: за такого «амбала» треба й заплатити чимало, а чи подужає його з’їсти звичайна родина з трьох-чотирьох осіб? Навряд! Хоча щодо закупівельних цін, то вони вже починають знижуватися: за якийсь тиждень упали з 8—8,5 гривні до 3—4 гривень за кілограм. А за оптовими й роздрібні підуть униз, каже фермер.
Залишити коментар