Борошномели попереджають про дефіцит якісної сировини
Фото з відкритих джерел
Поточного сезону борошномели України можуть зіткнутися з дефіцитом якісної сировини. Про це заявив голова Спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.
Про це пише Elevatorist.com.
Загальне виробництво пшениці у 2025/26 МР прогнозують на рівні 21 млн т. З них, за даними експерта, продовольча пшениця становитиме 10,3 млн т. При цьому обсяг зерна 1-2 класу, який необхідний для виробництва борошна хлібопекарської якості, прогнозується на рівні 1,7 млн т.
«Ми вже сьогодні бачимо, що конкуренція між переробниками та експортерами за якісну пшеницю зростає, а аграрії, маючи можливість зберігати зерно протягом кількох років, не поспішають його продавати», — наголосив Родіон Рибчинський.
Це, за його словами, створює ризики для цінової стабільності та доступності борошномельної та хлібопекарської продукції для споживача
«Нинішня структура виробництва та поведінка аграріїв можуть призвести до подальшого зростання цін на борошно. У той час як дефіцит сировини першого-другого класу вже сьогодні визначає перспективи роботи галузі, питання доступності продовольчого зерна створює ризики для продовольчої безпеки держави», — підкреслив Родіон Рибчинський.

Залишити коментар