Лікарські трави, які варто зібрати у серпні

лікарських трав

Ілюстративне фото з мережі.

Серпень вважають найкращим часом для збору лікарських трав. У цей період вони насичені ефірними оліями та корисними речовинами. Це дозволяє отримати більш ароматні та корисні заготовки для чаїв і настоїв, повідомляє “Радіо Трек”.

Меліса

Меліса має свіжий лимонний аромат і м’яко діє на нервову систему. Її використовують для розслаблення після напруженого дня, боротьби з безсонням, полегшення головного болю та зняття емоційного напруження. Напій із меліси можна пити як теплим, так і охолодженим. Збирати мелісу радять до початку або під час цвітіння в суху погоду. Сушити потрібно в тіні, де є добра вентиляція.

Ромашка

Ромашка має протизапальні, спазмолітичні та заспокійливі властивості. Її вживають при застудах та проблемах із травленням. Збирають тільки повністю розкриті суцвіття. Сушать тонким шаром у сухому та затіненому місці.

М’ята

У серпні м’ята має найбільше ефірних олій. Вона тонізує, освіжає, полегшує травлення й допомагає при втомі. Збирати її рекомендують вранці після висихання роси. Сушіння має бути швидким – до 5 днів, щоб зберегти аромат.

Звіробій

Звіробій застосовують при нервовому виснаженні, сезонній хандрі, запаленнях і для знезараження. Його збирають у період активного цвітіння та підвішують пучками голівками вниз для сушіння.

Іван-чай

Іван-чай не містить кофеїну, але додає сил, зміцнює імунітет і покращує сон. Має медово-трав’яний аромат, який стає більш насиченим після ферментації. Збирати його варто до повного розкриття квітів. Перед сушінням рекомендують провести ферментацію, після чого висушити в духовці або сушарці.

Для приготування трав’яного чаю беруть 1 чайну ложку сухої сировини на 250 мл окропу та настоюють під кришкою 7-10 хвилин. Можна змішувати трави: наприклад, м’яту з мелісою або ромашку зі звіробоєм. Зберігати заготовки потрібно в сухому темному місці, у скляних банках, паперових пакетах або полотняних торбинках.

Читайте також: 5 корисних властивостей кіноа для здоров’я.


Залишити коментар