Як приготувати традиційні українські мандрики
Мандрики. Фото з мережі.
Мандрики – це традиційна українська випічка, схожа на вареники, але приготована на пару або у духовці. Ця ситна страва особливо популярна в західних регіонах України та має безліч варіацій начинки.
Для приготування тіста потрібно:
- 500 грам борошна
- 1 яйце
- 200 мл теплої води
- 1 чайна ложка солі
- 2 столові ложки олії
Класична начинка готується з:
- 400 грам домашнього сиру або сиру кисломолочного
- 1 яйце
- 2 столові ложки сметани
- сіль і перець за смаком
- зелена цибуля або кріп
Приготування
Борошно просіюють і змішують з сіллю. У центрі роблять заглибину і вбивають яйце. Поступово додають теплу воду з олією, замішуючи еластичне тісто.
Тісто вимішують 8-10 хвилин до гладкості. Накривають рушником і залишають на 30 хвилин для відпочинку.
Сир розтирають виделкою до однорідності. Додають яйце, сметану, сіль і перець. Все ретельно перемішують.
Зелену цибулю або кріп дрібно нарізають і додають до сирної маси. Начинка повинна бути не надто рідкою.
Тісто розкачують тонко і нарізають квадратами 8×8 сантиметрів. На кожен квадрат кладуть чайну ложку начинки.
Протилежні кути квадрата з’єднують над начинкою і добре защипують. Виходять невеликі мішечки з тіста.
Приготування на пару
Мандрики викладають на решітку пароварки або дуршлаг над киплячою водою. Важливо, щоб вони не торкалися один одного.
Готують на пару 15-20 хвилин під кришкою. Готові мандрики збільшуються в розмірі і стають пухкими.
Випікання у духовці
Мандрики можна випікати у духовці на 180 градусах протягом 25-30 хвилин. Їх змащують збитим яйцем для золотистої скоринки.
Для м’якості на дно форми наливають трохи води і накривають фольгою на перші 15 хвилин випікання.
Окрім сиру, мандрики готують з картопляною начинкою – відвареною та розтертою картоплею з цибулею і салом.
Популярна також капустяна начинка з тушкованої капусти з морквою і цибулею. У солодкому варіанті використовують яблука з корицею.
Готові мандрики подають гарячими зі сметаною або топленим маслом. Можна посипати смаженою цибулею або зеленню.
До сирних мандриків добре підходить часниковий соус або томатна паста. Деякі подають з медом як десерт.
Тісто не повинно бути занадто товстим, інакше мандрики будуть важкими. Оптимальна товщина – 2-3 міліметри.
Начинку не слід переклсдувати, щоб мандрики не розірвалися під час приготування. Добре защипувати краї для герметичності.
Читайте також: Як приготувати справжній український кисіль за старовинним рецептом.

Залишити коментар