
У скільки обійдеться паска, випечена власноруч»

Фото з відкритих джерел
Порівняно з 2024 роком цьогоріч власноруч приготувати традиційну великодню випічку стало дорожче. За приготування 1 кілограм паски доведеться заплатити орієнтовно 233 гривень (за різними підрахунками, навіть понад 300 гривень), хоча ще торік ціна була близько 180 гривень.
Про це пише agronews.ua.
Як розповів академік НААН Юрій Лупенко, цьогоріч при підготовці до Великодня українці будуть змушені економити, адже купівельна спроможність звичайного українця зменшується.
Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом складе 232,96 гривні за 1 кілограм. Це на 29,6% перевищує вартість приготування минулорічної паски.
Таке відчутне здорожчання великодньої випічки зумовлено суттєвим зростанням цін на всі продуктові позиції за останній рік:
- яйця – на 47,1%,
- масло вершкове – на 37,8%,
- молоко – +15,5%,
- борошно – +62,4%,
- цукор – +16,8%,
- незначного здорожчали дріжджі (+8,7%) та родзинки (12,2 %).
Ще торік науковці Інституту аграрної економіки визначили, що спекти паску в домашніх умовах обійдеться майже в 180 гривень за кілограм. Тобто у 2025 році традиційна великодня випічка обійдеться дорожче на майже 53 гривні. А у 2023 році приготування домашньої паски коштувало близько 170 гривень за кілограм, що порівняно з 2025 роком на 63 гривні більше.
Залишити коментар