
Чому ціни на вершкове масло стрімко зростають

Фото з відкритих джерел.
З осені минулого року ціни на вершкове масло в Україні демонструють стабільне зростання. Станом на березень 2025 року вартість однієї пачки в магазинах сягнула в середньому 117 гривень – такі дані наводить Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ). Тобто за рік вершкове масло подорожчало на 32,2%.
Про це пише УНІАН, посилаючись на члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина.
Експерт називає три основні чинники, які вплинули на здорожчання. Насамперед ідеться про зростання вартості кормової бази для молочного виробництва, зокрема комбікормів. Це пов’язано з низьким урожаєм 2024 року.
Другий вагомий фактор – підвищення цін на електроенергію, яку активно споживають молокопереробні підприємства як під час виробництва, так і для охолодження та зберігання продукції. Обстріли енергетичної інфраструктури та перехід деяких підприємств на генератори лише ускладнили ситуацію.
Також спостерігається дефіцит кадрів у виробничому секторі, зокрема серед водіїв великовантажного транспорту, що ускладнює логістику та збільшує витрати.
«Це три головні фактори, які сьогодні сприяють зростанню цін не лише на масло, а й на інші продукти», – зазначив Пендзин.
Він додав, що ситуація на ринку вершкового масла є відображенням загального економічного тиску в умовах війни.
Залишити коментар