На Сумщині працює лише одна козина ферма

Єдина на Сумщині козина ферма працює у селі Ворожба на Лебединщині. Олександр Павленко за спеціальністю фізик в атомній енергетиці, працював викладачем в одному з вишів. Сам, розповідає, родом з Запорізької області, де розведення поголів'я кіз було розвиненим напрямком. Відтоді мріяв про власне козине господарство. Створив його два з половиною роки тому. Нині на фермі сотня кіз, а починалося все з сорока тварин. Що отримує від козиної ферми її власник, наскільки складно утримувати тварин та чи прибутковий бізнес на козах – господар ферми розповів Суспільному. “Це тут у нас основне маточне поголів’я, тут десь 80 кізочок. І там далі у нас ще молодняк. Все поголів’я близько 100 кіз”, – показує свою ферму Олександр Павленко. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми Кози біжать до свого господаря, щойно почують його голос. Олександр Павленко підгодовує своїх улюблениць хлібом. Каже, кози – це передовсім його захоплення. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми “Ця ферма – це хобі, не бізнес. Бояться вони дуже “шахедів”, ховаються, розуміють усе. Оце ми говоримо, а вона (коза – прим. ред.) підслуховує. Оце десь сарай якийсь не закрили, то вони піддивляються, як його потім відчинить і відчиняють. У них інтелект, кози – найрозумніші створіння. Фермі вже 2,5 роки. Купили спочатку поголів’я 40 кіз, а потім, мало помалу, воно збільшилось”, – пояснює Олександр. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми Ділиться, тримає кіз двох порід. Зокрема породи зааненська та альпійська. “Порода зааненська, в основному, біла молочна. Є трохи альпійок – швейцарська порода і французька. Наші кізоньки легально зареєстровані, у них бирочки у вушках он стоять. Це нам дозволяє вести з ними роботу-профілактику захворювань. Вони знаходяться під контролем служб, які за тваринами стежать”, – пояснює фермер. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми Окрім сіна у раціоні кіз – соя, кукурудза та зерно. Власник ферми пояснює, чим більше з’їдять, тим більше буде молока. “На день, щоб отаку красуню прогодувати, кілограмів півтора треба зерна і кілограмів три сіна. Як на 100 помножити, то на місяць треба три тонни сіна, щоб їх утримувати. У нас 3,5 гектари випасу, але для них це дуже мало. Тому будемо десь далі переїжджати. Зерно ми вирощуємо самі, у нас 40 гектарів у власності землі є, а загалом наша компанія 600 гектарів обробляє”, – зазначає Олександр. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми Господар показує приміщення де доять кіз, каже, під час доїння, застосовують дідівський метод. “Все по-селянськи зроблено. Ото вона там їсть потихеньку, а тут її доять. Стояв тут молокопровід і доїли вакуумом, а потім зрозуміли, що ми нічого по часу не виграємо, а на якості дуже втрачаємо”, – каже Олександр. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козине молоко на фермі. Суспільне Суми Додає, козиний бізнес тримається на молоці. Основний заробіток дають крафтові сири. “Основних чотири найменування – це моцарела, качотта, голландська гауда і пармезану трохи робимо. У спеціальних камерах підтримується вологість близько 85%. Якщо цього не буде, попересушуються і повикидаєте. Сири, я вам скажу, це вибаглива тема. Одне і те ж молоко, все одне й те ж, закваски, ферменти, а сири всі різні”, – зазначає фермер. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Сири з ферми. Суспільне Суми На фермі працюють дві доярки та фуражир – той, хто відповідає за корми тварин. Ще одна людина обслуговує сироварню. “Сири саме з козиного молока практично ніхто не робить. У Сумській області я не зустрічав. Сироварня у нас працює. Сири робимо групи нетривалої витримки, але є і дворічні і 2,5 роки є сири у нас. Ми, в основному, робимо сир чайного спрямування. Відмовились від машинного доїння, бо ми робимо крафтові сири, а вони передбачають ручне доїння, щоб стежити за якістю молока. Жирність молока у нас від 5%”, – каже фермер. "Кози – найрозумніші створіння": як працює козина ферма на Сумщині Козина ферма. Суспільне Суми

У селі Ворожба на Лебединщині розташована єдина в Сумській області козина ферма. Її власник — Олександр Павленко, за спеціальністю фізик в атомній енергетиці, створив його два з половиною роки тому. Основний заробіток ферми дають крафтові сири. З основних чотири найменування — це моцарела, качотта, голландська гауда і пармезан. Детальніше про діяльність ферми Олександр розповів Суспільному.

Нині на фермі сотня кіз, а починалося все з сорока тварин. Ділиться, тримає кіз двох порід. Зокрема породи зааненська та альпійська.

«Це тут у нас основне маточне поголів’я, тут десь 80 кізочок. І там далі у нас ще молодняк. Все поголів’я близько 100 кіз», — показує свою ферму Олександр Павленко.

Фермер додає, для створення власної ферми отримав міжнародний грант розміром три мільйони гривень.

«На сироварню пішло близько 600 тисяч, до мільйона пішло на тваринництво, а решта – на переробку. Робимо зараз холодильники для зберігання овочів. Плануємо десь 20-30 гектарів посадити овочі», — пояснює чоловік.

Щодо годування кіз фермер каже, на день, щоб отаку красуню прогодувати, кілограмів півтора треба зерна і кілограмів три сіна. Як на 100 помножити, то на місяць треба три тонни сіна, щоб їх утримувати.

«У нас 3,5 гектари випасу, але для них це дуже мало. Тому будемо десь далі переїжджати. Зерно ми вирощуємо самі, у нас 40 гектарів у власності землі є, а загалом наша компанія 600 гектарів обробляє», — зазначає Олександр.

Фермер зауважив, їхні кози легально зареєстровані, у них бирочки у вухах стоять. Це дозволяє вести з ними роботу-профілактику захворювань. Вони знаходяться під контролем служб, які за тваринами стежать.


Залишити коментар