Китайці почали виробляти рис із картоплі

картопляного рису

Картопляний рис. Фото: Xinhua.

У Китаї розпочато виробництво нового продукту — рису з картоплі. Розроблена технологія дозволяє створювати крохмальний продукт, який готується як звичайний рис, але має ряд переваг. Ініціатива має на меті підвищити ефективність використання картоплі, забезпечити продовольчу безпеку та сприяти економічному розвитку країни. Про це інформує Аgroportal.ua з посиланням на Xinhua.

картопляний рис
Картопляний рис. Фото: Xinhua.

Технологія, що змінює молекули

Основою інноваційного продукту стала технологія, розроблена академіком Китайської академії наук Ву Ці. Науковець працював п’ять років, щоб удосконалити процес зміни властивостей макромолекул картопляного крохмалю. За словами фахівців, під впливом високих температур і тиску змінюється структура крохмального ланцюжка, що дозволяє отримати продукт, схожий на рис.

«Картопляний рис» не потребує замочування чи промивання перед приготуванням. Для його приготування достатньо звичайної рисоварки, при цьому використовується менше води, а час приготування скорочується. Така технологія дає змогу зберігати продукт за кімнатної температури протягом тривалого часу без спеціальних умов.

Виробництво та економічна вигода

Першу виробничу лінію було запущено у листопаді 2024 року в провінції Юньнань. За інформацією генерального менеджера компанії Zhaotong Лі Юліня, з 2,5 тонн картоплі отримують 1 тонну «картопляного рису». Це значно збільшує вартість продукції: вихідна ціна стає у 10 разів вищою.

Компанія вирощує картоплю на площі 158 тис. га, отримуючи щорічно 3,5 млн тонн продукції загальною вартістю близько 10 млрд юанів (приблизно $1,37 млрд). Завдяки широкій адаптивності картоплі, її можна вирощувати в більшості регіонів Китаю, що створює додаткові можливості для розвитку аграрного сектору.

Потенціал для продовольчої безпеки

Однією з ключових переваг нового продукту є тривалий термін зберігання без додаткових витрат на вентиляцію чи контроль температури. Це вирішує проблему свіжої картоплі, яка має короткий термін придатності та високу вартість зберігання.

Нова технологія переробки сприяє підвищенню економічної ефективності та боротьбі з бідністю в сільських районах. Вона також допомагає країні знизити залежність від імпорту традиційного рису, що є одним із базових продуктів харчування в Китаї.

Раніше ми писали про те, що жовтий ківі підкорює Європу.


Залишити коментар