Авдіївську кашу готують в “подушках”

Авдіївська каша

Авдіївська каша. Фото з відкритих джерел.

Рецепт авдіївської каші був майже втрачений у радянські часи. А тепер він внесений у список нематеріальної культурної спадщини України. За переказами місцевих, її точно готували у другій половині ХІХ століття. За допомогою старожилів завідувачка Авдіївського народного музею історії Тетяна Переверзева відродила старовинний рецепт.

Інгредієнти:

  • Рис круглозернистий – 1 склянка
  • Яйця курячі – 10 шт.
  • Вершки 10% – 3 склянки
  • Масло вершкове – 250 г
  • Цукор – 3 ст. ложки
  • Сіль – до свого смаку

Спосіб приготування:

Рис потрібно добре промити, а потім проварити в окропі 1-2 хвилини. Воду зливаємо, а крупу просушуємо на рушнику.

Далі візьміть жирне молоко або вершки. Можна брати навпіл. Молоко потрібно закип’ятити, додати до нього дрібку солі, половину цукру та вершкове масло. А потім всипати просушений рис. Все разом варити до 5 хвилин.

Далі збиваємо яйця з другою половиною цукру до отримання однорідної маси. Цю суміш рівномірно вливаємо в кашу і постійно помішуємо, щоб не утворилися грудочки. Чим однорідніше буде консистенція – тим краще. Всю суміш доводимо до кипіння, але не доварюємо до готовності рису.

Доходити каша має в подушках. Каструлю зі стравою буквально загортають у ковдри, обкладають подушками та ставлять доходити в тепле місце на 2-3 години.

Коли каша буде готова, її розгортають. Структура має бути дуже ніжною, рисинки практично не відчуваються. Подають авдіївську кашу з розтопленим маслом, а прикрашають вишнями чи родзинками.

Рецепт пісного морквяного пирога


Залишити коментар