Страви, які допомогли вижити українцям під час голодоморів
Їжа з бур'янів і кори: харчування українців у голодні роки.
Голодомори, які переживала Україна в XX столітті, змусили населення шукати їжу навіть у найнепередбачуваніших джерелах. Люди намагалися вижити під час голодоморів за рахунок використання всього, що можна було знайти, і створювали страви, які стали символом стійкості та боротьби за життя.
Хліб із сурогатів
У часи голодоморів пекли хліб не з традиційної муки, а з того, що можна було знайти. Для його виготовлення використовували товчену кору дерев, коріння рослин, жолуді, висівки, кукурудзяні стебла та навіть бур’яни. Отримана суміш була майже позбавлена поживності, але дозволяла відчувати ситість.
Лобода як основний інгредієнт
Лобода, поширена на полях і обабіч доріг, стала однією з головних рослин для приготування їжі. З неї готували супи або каші, а подрібнені листя додавали до так званого «хліба».
Пироги з картопляної шкірки
З картопляних відходів, які в інші часи вважалися сміттям, готували “пироги”. Шкірку товкли, змішували з водою і запікали. В результаті отримували тверді коржики, які підтримували організм у важкі часи.
Комбіновані супи з трав і бур’янів
Супи готували із суміші дикорослих трав, таких як кропива, кульбаба, щавель і лобода. Якщо вдавалося знайти трохи борошна або крупи, суп робили густішим. Додавали будь-які доступні овочі, якщо вони залишалися в домі.
Квас і відвари із зернових залишків
З решток зерна, яке залишалося після обмолоту, готували відвари або квас. Іноді використовували подрібнені стебла кукурудзи або інші залишки сільськогосподарських культур.
Висушені ягоди та коріння
Ягоди, зібрані ще восени, сушили і зберігали. Вони ставали рятівною добавкою до відварів або жувалися в сирому вигляді. Коріння рослин, зокрема кульбаби, подрібнювали і додавали до супів чи каш.
Раніше ми писали про те, що чотири села на Донеччині окупанти стерли з лиця землі.
Залишити коментар