Морква стала найдорожчою з борщового набору

Фото з відкритих джерел.

Морква має всі шанси стати найдорожчою позицією борщового набору в Україні, випередивши в рейтингу картоплю. Ціни на моркву продовжують поступово підвищуватись уже протягом четвертого тижня поспіль.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Як зазначають учасники ринку, дана ситуація зовсім не типова, оскільки саме протягом останнього місяця в комерційних господарствах країни було прибрано основний обсяг моркви пізніх сортів.

«За словами самих фермерів, через несприятливі погодні умови влітку поточного року, у господарствах суттєво знизилася якість та кількість очікуваного врожаю. Нерідко озвучувалися цифри втрати врожаю овочів до 50% і більше від запланованих обсягів. При плануванні подальших продажів практично всі якісні коренеплоди з поля вирушають одразу до сховищ. У цьому вільні обсяги продукції, переважно середньої якості, що неспроможні задовольнити всі потреби покупців», – зауважують аналітики.

Так, з кінця минулого тижня ціни на моркву в Україні зросли в середньому на 11%, і станом на 7 листопада українські фермери готові відвантажувати ці коренеплоди по 20-28 грн/кг ($0,48-0,68/кг).

Аналітики відмічають, що наразі ціни на моркву в Україні залишаються найвищими, як мінімум, за останні 7 років спостережень

Основну підтримку зростанню цін у даному сегменті надала активізація закупівельної діяльності як з боку оптових компаній, так і роздрібних мереж, навіть незважаючи на зростання цін. Водночас більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку залишається недостатньою.

«Якщо порівнювати нинішню ситуацію на ринку моркви в країнах регіону моніторингу проекту, то саме в Україні вже другий тиждень поспіль цей коренеплід залишається найдорожчим. Оптові ціни в даному сегменті на польському ринку вже наприкінці попереднього тижня були практично на 30% нижчими, ніж в Україні. Цей факт дозволяє передбачити початок активного імпорту коренеплодів в Україну ще в першій половині цього сезону. І це станеться з більшою ймовірністю, якщо місцеві виробники в Україні й надалі дотримуватимуться політики утримання від продажу наявних обсягів овочів», – прогнозують аналітики.

Наразі ціни на моркву в Україні вже в середньому в 3,7 рази вищі, ніж на початку листопада 2023 року. Настільки значну цінову різницю, ключові гравці ринку пояснюють зниженням урожайності даного коренеплоду через несприятливі погодні умови.

Ціни на мʼясо змінилися


Залишити коментар