Пт. 25 Жовтня 2024

Білокачанна капуста починає дешевшати

Фото з відкритих джерел.

В Україні поточного тижня намітилася тенденція зниження цін на білоголову капусту.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Зазначається, що таку цінову ситуацію виробники пов’язують із надлишком продукції на ринку, причому значну частину пропозиції становить капуста среднепоздних сортів, яка придатна для закладки на тривале зберігання.

Так, станом на 24 жовтня ціни на білоголову капусту озвучуються виробниками в межах від 15 до 23 грн/кг ($0,36-0,56/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Широкий ціновий діапазон у цьому сегменті учасники ринку пояснюють різними якісними характеристиками пропонованих овочів.

Як відмічають аналітики, у більшості господарств все ще продовжуються активні збиральні роботи, внаслідок чого пропозиція на ринку зростає. Водночас попит на цю продукцію залишається вкрай низьким. Оптові компанії та роздрібні мережі готові вести закупівлі виключно дрібним оптом, посилаючись на дуже обмежений термін реалізації, оскільки більшість фермерів пропонують до продажу капусту невисокої якості.

Незважаючи на негативний ціновий тренд, ціни на білоголову капусту в Україні наразі в середньому у 2,9 рази вищі, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому учасники ринку не виключають, що ціни на цю продукцію будуть знижуватися і надалі, оскільки багато господарств завдяки покращенню погодних умов активно ведуть збирання врожаю. Як результат, поступове зростання поставок капусти на ринок змушуватиме аграріїв і надалі поступатися ціною, якщо ситуація з темпами збуту не зміниться.


Залишити коментар