Пн. 14 Жовтня 2024

За переїзд до угорського села Еперьєш платять 2,5 тис. євро

Фото з відкритих джерел.

Угорське село Еперьєш (Eperjes) в області Чонград нині налічує менше 500 осіб, а за п’ять років втратило майже 80 жителів.

Місцева влада вирішила більше не дивитися на це бездіяльно, а підтримати поселення: ті, хто має намір сюди переїхати, отримають мільйон форинтів (майже 2500 євро). Але, звісно, при цьому слід виконати певні умови, – повідомляє delmagyar.hu.

“Наша мета полягає в тому, щоб Еперьєш був упорядкованим і придатним для життя поселенням і залишався острівцем миру”, – каже мер Матіаш Кабаї.

У найближчі п’ять років у мерії планують відремонтувати закинуті будівлі. А найголовніше, щоб населення села не зменшувалося далі.

“Ми є старіючим поселенням, догляд за людьми похилого віку займає важливу роль у наших планах. Але ми також повинні пам’ятати про майбутнє села, тому нам потрібно збільшити кількість населення”, – каже мер.

Зараз в Еперьєші проживає 420 людей, лише 38 з них віком від 0 до 14 років.

“П’ять років тому нас було 495 чоловік. Багато наших людей похилого віку пішло з життя , також у цей період була пандемія ковіду. Тому ми хочемо зберегти молодь та вітати нові сім’ї в Еперьєші. За останні п’ять років нам вдалося впорядкувати свій бюджет із численними боргами, щоб мати ще й заощадження. Тому вирішили дати мільйон форинтів сім’ям, які хотіли б переїхати до нашого села”, – каже Матіаш Кабаї.

Відповідно до указу, допомога призначається одруженим особам віком до 45 років, співмешканцям або батькам, які виховують дітей самостійно. Обов’язковою умовою є громадянство Угорщини. Також потрібна довідка про несудимість, а також довідку про офіційний заробіток.

Контракт з мерією має бути підписаний на десять років. Якщо родина поїде геть із села, то змушена буде повернути гроші з відсотками.

Молоді люди, які проживають на території міста, та ті, хто приїжджає з інших місць, можуть подати заявку на отримання допомоги на купівлю житла, будівництво нового будинку, купівлю земельної ділянки чи ремонт.


Залишити коментар