Ковбасні вироби можуть погіршувати памʼять

Фото з відкритих джерел.

Експерти виявили зв’язок між ковбасою, магазинною шинкою, сосисками та деменцією. Також з’ясувалося, що горіхи та бобові, навпаки, знижують її ризик.

Про це свідчить нове дослідження, представлене на Міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера, пише Healthline.

Щоб визначити, як м’ясо впливає на когнітивні функції, Асоціація Альцгеймера опитала 130 000 людей. За учасниками спостерігали 43 роки. З часом вчені виявили, що у 11 000 розвинулася деменція.

Окрім того, дослідники відстежували харчові звички за допомогою анкетування, яке проводили кожні два-чотири роки. Респонденти мали відповісти, як часто їдять червоне м’ясо та м’ясні вироби та чи споживають бобові й горіхи.

Дослідники виявили: споживання принаймні ¼ порції червоного мʼяса та похідних продуктів на день підвищує ризик деменції на 14%. Натомість споживання рослинних білків (бобових та горіхів), навпаки, знижує ризик хвороби на 20%.

Так, у понад 17 000 учасників, які споживали чимало мʼяса, спостерігали когнітивне старіння, погіршення памʼяті та розрізнення мови.


Залишити коментар