Укрзалізниця запускає амбітний енергетичний проєкт

укрзалізниця

Фото з мережі

У відповідь на енергетичну кризу в Україні, Укрзалізниця розпочинає масштабний проєкт з будівництва власної розподіленої генерації електроенергії. Створення нової компанії “УЗ Енерго” та плани з будівництва газових електростанцій загальною потужністю до 250 МВт мають на меті забезпечити стабільне електропостачання як для потреб залізниці, так і для споживачів, приєднаних до її мереж. Про це повідомляють на сайті УЗ.

Енергетична криза як каталізатор змін

Укрзалізниця, будучи одним з найбільших споживачів електроенергії в країні, гостро відчуває наслідки енергетичної кризи. Поточні ліміти на споживання електроенергії покривають лише 75% реальних потреб компанії. З наближенням осінньо-зимового періоду ситуація може ускладнитися, що потенційно загрожує безперебійному руху поїздів та наданню комунальних послуг.

“УЗ Енерго”: нова ера в енергозабезпеченні залізниці

Створення ТОВ “УЗ Енерго” є ключовим кроком у реалізації стратегії Укрзалізниці з енергетичної незалежності. Нова компанія відповідатиме за будівництво та експлуатацію газових електростанцій у різних регіонах України. Ці станції будуть приєднані до мереж Укрзалізниці, забезпечуючи електроенергією не лише об’єкти залізничного транспорту, але й соціальної сфери та критичної інфраструктури.

Голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Лященко підкреслює важливість цього проєкту:

“Укрзалізниця входить до ТОП-5 найбільших розподільчих компаній України за протяжністю мереж та обсягами перетоку електроенергії. Товариство є важливим елементом Об’єднаної енергетичної системи України, забезпечує електропостачання для низки домогосподарств та підприємств на усій території України. Минулої зими ми вже допомогли енергосистемі країни в забезпеченні живлення окремих адміністративних одиниць та зараз, беручи до уваги складну ситуацію з генерацією, ми маємо допомогти країні пройти найскладніший в історії осінньо-зимовий період”.

Юридичні аспекти та перспективи

Створення окремої юридичної особи для реалізації енергетичного проєкту є необхідним кроком відповідно до вимог законодавства. “УЗ Енерго” буде 100% дочірньою компанією ТОВ “Збут Енерджи ЛТД”, яка, в свою чергу, повністю належить Укрзалізниці.

З огляду на те, що Укрзалізниця має понад 100 тисяч приєднаних споживачів як оператор системи розподілу електроенергії, реалізація цього проєкту матиме значний вплив на енергетичну безпеку не лише залізничного сектору, але й багатьох регіонів України.

Раніше ми писали про те, що ДТЕК Енерго планує відновити усі потужності попри масштабні атаки.


Залишити коментар