На українців чекає значне здорожчання хліба

хліб

Очікуєть зростання ціни на хліб на 30%. Фото з відкритих джерел.

В Україні найближчими місяцями на 30% подорожчає хліб. Серед причин: відключення світла, нестача зерна і мобілізація.

Про це заявив президент «Всеукраїнської асоціації пекарів», директор ТОВ «Київ Хліб» Юрій Дученко, передає AgroPortal.

Причина перша – електрика

Як він розповів, попри те, що більшість підприємств хлібної галузі мають статус критичної інфраструктури, їх усе одно зачіпає періодичне відключення електроенергії. Тому деякі з них переходять на електрогенератори, що насамперед впливає на стабільність роботи та ціноутворення.

«Хлібна галузь споживає не так багато електроенергії, однак аварійні відключення, відключення поза графіком призводять до виробництва бракованої продукції, виходу з ладу обладнання», – зауважив він, додавши, що наразі вже фіксуються випадки, коли заводи не можуть відновити обладнання внаслідок блекаутів.

Експерт підкреслив, що графіки відключення не підходять для підприємств хлібної галузі, оскільки це перериває технологічний цикл випуску хліба.

Причина друга – мобілізація

Крім того, ситуація в енергосистемі впливає й на цінотворення хліба. Дученко пояснив, що у собівартості хліба простої рецептури електрика складає 50 копійок, а за виробництва цього ж хліба на генераторі – 1,5 грн.

Також, за його словами, проблемою для хлібної галузі є бронювання. Наразі внаслідок відсутності людей деякі підприємства змінюють графік роботи, скорочують обсяги та асортимент виробництва.

Причина третя – брак зерна

Ще однією проблемою є відсутність зерна другого і третього класу.

«Борошномели на сьогодні вже не можуть знайти зерна, щоб сформувати помольні партії. Саме борошно піднялося також у ціні на 25-30%», – наголосив Дученко, зауваживши, що до всього цього ще й додалась криза платежів за вже поставлену хлібобулочну продукцію в торгівлю і на ЗСУ.

Як підсумок, експерт зазначив, що, зважаючи на проблеми галузі, є всі передумови для здорожчання хліба вже на 10%, а в наступні місяці – ще на 20%.


Залишити коментар