Пн. 17 Червня 2024

Найспекотніше літо за 2000 років і чого очікувати далі

спека

Фото з відкритих джерел

Глобальне потепління стає все більш відчутним та загрозливим явищем для нашої планети. Літо 2023 року побило температурні рекорди, ставши найспекотнішим за останні дві тисячі років. Ця тривожна тенденція змушує вчених бити на сполох та закликати світову спільноту до рішучих дій з протидії кліматичним змінам. Про це пише nauka.ua з посиланням на Nature.

Літо 2023 року у Північній півкулі виявилося на 2,07 градуси Цельсія теплішим за доіндустріальний рівень та на 2,2 градуси теплішим за середній показник останніх 2000 років. Раніше найспекотнішим вважали літо 246 року нашої ери. Дослідження кліматичних змін опублікували в журналі Nature.

Фото Nature
Фото Nature

Як оцінювали потепління

Вчені поєднали дані за всю історію спостережень (з 1850 року) та результати 15 реконструкцій клімату, заснованих на товщині річних кілець дерев, які дають уявлення про середні температури більш ранніх років. Далі ці дані порівняли із результатами спостережень за температурою влітку 2023 року.

Дослідження показало, що літо 2023 року було більш ніж на пів градуса Цельсія теплішим за попереднє найспекотніше літо 246 року і на 3,93 градуси теплішим за літо 536 року, яке вважають найхолоднішим. Збільшення середньої температури на 2,07 градуси Цельсія порівняно із доіндустріальним рівнем вказує на те, що ми перетнули дозволені Паризькою кліматичною угодою +1,5 градуси, і свідчить про пришвидшення темпів глобального потепління. Вчені пов’язують таке пришвидшення з дедалі більшим впливом парникового ефекту, а відтак прагнуть привернути увагу до більш суворих міжнародних обмежень викидів в атмосферу.

Чому так сталося і що з того вийде

Такі рекордні температури пов’язують із явищем Ель-Ніньйо — різким підвищенням температури води на сході Тихого океану, що впливає на клімат усієї Землі.

Крім того, кліматологи прогнозують ще більше температурних рекордів і застерігають, що до 2030-х років може настати потепління на 1,5 градуси Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем.

У Паризькій кліматичній угоді 2015 року країни ООН зобов’язалися вжити заходів для стримування росту глобальної температури на більш як 1,5 градуса Цельсія від доіндустріального показника. Утім, нове дослідження вказує, що наразі виконується всього 15 відсотків цілей, заданих угодою. Особливе занепокоєння у науковців викликає зростання викидів парникових газів. Зокрема у 2022 році викиди вуглекислого газу від викопного палива збільшилися на відсоток порівняно з попереднім роком. А у січні-червні 2023 року вони були на 0,3 відсотка більші за аналогічний період у 2022. Якщо викиди лишаться на цьому рівні, то до кінця століття середня температура може зрости на 2,8 градуса Цельсія, відзначають експерти. Також вони вважають, що існує 98-відсоткова імовірність того, що один з наступних п’яти років стане найспекотнішим за всю історію спостережень.

Довідка:

Ель-Ніньйо — це тепла фаза природних коливань у кліматичній системі Землі (повна назва якої — Південне коливання Ель-Ніньйо, або ENSO). Вона зазвичай триває кілька років і відбувається на тлі довгострокової тенденції глобального потепління, спричиненого людською діяльністю.


Залишити коментар