Багаторічний досвід вирощування полуниці рівненської господині Тетяни Мельник
На Рівненщині фермери розпочали збір полуниці. Тетяна Мельник вирощує цю ягоду на двох гектарах землі. За сезон вдається зібрати понад 30 тонн урожаю. Ідея вирощувати полуницю виникла у 2011 році. Зараз до сімейного бізнесу долучаються діти та внуки. Про це фермерка розповіла Суспільному та показала, які сорти ягоди вирощує.
“Полуниці два гектари й малини в нас є 15 гектарів. Ми вирощуємо все за органічною технологією. Це наше життя. Підтягнулися діти, підтягуються вже й внуки”, — зазначила жінка.
Тетяна Мельник зауважила, що полуниця стала першою агрокультурою, якою вирішили займатися. Це сталося у 2011 році після народження четвертого сина:
“Полуниця достигає і на початку червня вже закінчиться. Далі ми її скосимо, пролікуємо, підуть вуса і будемо робити саджанці з неї. Потім в липні садимо саджанці. 80% ми своїми саджанцями садимо. В нас ще жодного разу за 12 років полуниця не вимерзала. Цвіт вимерзав, але дякувати Богу, ми вже навчилися”.
Фермерка розповіла, що з одного гектару можуть назбирати понад 30 тонн ягід.
“Зараз ми найбільше садимо “Алегро”. Це невибагливий сорт, дуже мені подобається. Вона [полуниця — ред.] дуже легко рветься і солодка”, — зазначила Тетяна Мельник.
З її слів, зараз у господарстві вирощують шість основних сортів полуниць:
“Перепробували 16 точно, я рахувала. Підбирали під свій ґрунт такі, щоб не були вибагливі для вирощування і за смаковими якостями — щоб більше цукрів було. Я от коли йду по полуницю, вони мені як діти. Я її так розрізняю, як батьки дітей. Я більше за неї дбаю, ніж за себе”.
Залишити коментар