Сб. 28 Вересня 2024

На Тернопільщині зацвів реліктовий вид, що зачаровує своєю красою (фото)

ведмежа цибуля

Ведмежа цибуля, фото Галини Баранчук

Цвіте цибуля ведмежа – червонокнижний, реліктовий вид. Про це повідомили на сторінці Природного заповідник “Медобори” у Фейсбук.

Квітуча легенда

Цибуля ведмежа – вид, занесений на сторінки Червоної книги України, реліктова лісова рослина, не надто світлолюбна. Масовий вид заповідника, який є сезонним домінантом, панує навесні, в трав’яному покриві лісів в окремих місцях під час цвітіння утворює суцільний килим з безлічі білих суцвіть. Молоді пагони, листки, мають запах часнику. Пізньовесняний ефемероїд, цвіте в квітні-травні, насіння достигає в травні-червні, після чого надземна частина рослини відмирає. Перед достиганням насіння стебло витягується в довжину, а потім падає на землю, розкидаючи насіння. Поширенню насіння сприяють також мурашки. Розмножується як насінням, так і вегетативно — цибулинами.

Етимологія назви

Латинську назву роду утворено від латинського слова, що означає сильно пекучий, а можливо від кельтського слова, що перекладається як жалкий. Видова назва в перекладі з латинської мови означає ведмежий. Як і в усіх інших цибуль, у цибулинах та їх листках є молочний сік, складовою частиною якого є часнична і близькі до неї леткі олії, що зумовлюють специфічний запах рослини. Фітонциди, які виділяє рослина, знищують гнильні та хвороботворні бактерії і найпростіших.

ведмежа цибуля ведмежа цибуля ведмежа цибуля ведмежа цибуля

Ведмежа цибуля, фото Галини Баранчук

Залишити коментар